Mor l’activista sociocultural i esportiu Salvador Brasó 

Constructor resident al Principat durant anys, va patir un atac de cor aquest dissabte mentre practicava una de les seves grans passions, el rugbi, amb el qual havia estat vinculat a Andorra

-
-
L’activista sociocultural i esportiu Salvador Brasó Campderrós, resident al Principat durant molts anys, on va exercir pofessionalment com a constructor, ha mort aquest dissabte arran d’un atac de cor. Brasó es va sentir indisposat mentre entrenava amb el seu equip de veterans de rugbi a Barcelona i no es va poder fer res per salvar-li la vida. L’esport de la pilota oval era una de les seves grans passions i amb el qual va estar vinculat a Andorra en diverses facetes (entrenador, directiu) del club del país.

Brasó va deixar el Principat arran de la crisi econòmica, que va fer que la seva activitat professional se’n ressentís, però no obstant això encara mantenia moltes connexions amb el país i hi venia tot sovint per moltes coses, entre altres, perquè hi té família directa residint (dos fills, dos néts). L’ara desaparegut empresari i especialment, a nivell d’Andorra, activista va ser un home clau per a les falles i els fallaires. I la cobertura i suport que va donar a aquesta tradició des del Centre de la Cultura Catalana.

De fet, una part molt important de l’activitat sociocultural de Brasó la va dur a terme des d’aquesta entitat, a la qual va accedir com a secretari el 1995 i va presidir del 1997 al 2001. Just aquests anys, i quan el comú d’Andorra la Vella va girar l’esquena a les falles per la manca d’entesa amb els seus ‘practicants’, Brasó va ser l’encarregat de posar ordre i donar un nou tarannà a l’activitat i als activistes per tal que la tradició no es perdés i entrés en la dimensió ‘moderna’ que l’acabaria portant a ser reconeguda per la Unesco. 

De fet, els fallaires actuals, nens i joves en el moment que Brasó va donar cobertura a les falles, sempre han reconegut, com ho ha fet el món del rugbi, el paper jugat per l’ara malauradament finat per a totes dues activitats. Salvador Brasó també va tenir un paper destacat, especialment entre el 2004 i el 2006 en la xarxa de voluntariat del Principat. Tot plegat porta a pensar que se li tributarà algun acte de record i homenatge més endavant al país, però encara és una qüestió que s’ha d’estudiar i debatre.

La seva sobtada mort -entrenant a Barcelona, a prop d’on vivia actualment Brasó, amb els ‘Kings Pebrots’, un equip de veterans del rugbi- ha comportat que durant la jornada d’avui s’hagi de practicar l’autòpsia i que se li faci la vetlla al tanatori de Les Corts de Barcelona (a la sala 5 d'aquest recinte fúnebre a partir d'aquest dilluns a les 6 de la tarda). La cerimònia de comiat serà aquest dimarts a les 15.15 hores molt probablement a l'oratori del mateix tanatori barceloní. No obstant això, i tot i que aquest és l'horari formalitzat pel tanatori, fonts familiars han indicat que encara hi poden haver modificacions.

Comentaris (4)

Trending