La mort del cervell de l'estafa dels taps de vidre farà ampliar la querella a d'altres implicats com Vall Banc

A 'Rick' Langelaan, holandès establert al Principat des de feia alguna mica més d’un lustre, se l’acusa d’haver-se apropiat de 16 milions d’euros de diversos inversors andorrans

-
-
Les accions legals que fins ara hi havia engegades a la Batllia contra Pieter Henderikus Langelaan pel cas de la suposada estafa dels taps de vidre, que va entrampar mitja dotzena d'inversors andorrans entre els quals van aportar setze milions d'euros, s'ampliaran a altres implicats en l'afer, com poden ser Vall Banc i alguns intermediaris del país que haurien contribuït a la recerca de capital. La sobtada mort de Langelaan fa que s'extingeixi la responsabilitat vers ell i si els querellants volen recuperar alguna part del dipòsit fet hauran d'actuar de forma més àmplia del que ho havien volgut fer fins ara.

El principal acusat de l'estafa, conegut amb el sobrenom de Rick, va morir aquest dimecres a la tarda al servei d'urgències de l'hospital després que hi fos traslladat pels equips d'emergència (SUM) activats arran que l'home sofrís una aturada cardíaca al seu domicili, en una luxosa urbanització escaldenca. L’home, de 65 anys i resident al Principat des de feia una mica més d’un lustre, estava sent investigat per la Batllia després que com a mínim un dels inversors andorrans que van invertir en el projecte suposadament innovador dels taps de vidre es querellés contra ell acusant-lo d’haver-lo estafat. De fet, presumptament s’hauria quedat els prop de 16 milions que haurien aportat mitja dotzena d’empresaris del Principat.

L’home, de 65 anys, s’hauria trobat indisposat aquest dimecres, i tot i que se'l va traslladar d'urgència a l'hospital no se'l va poder revifar; el funeral serà aquest dimecres a Escaldes a les 15.30 hores

Langelaan ja havia prestat declaració en una causa que ara, des del punt de vista penal i almenys en relació amb el difunt, quedarà arxivada com s'ha dit. Fins ara, almenys que hagi transcendit, la batlle instructora del cas, ara de baixa mèdica i, per tant, amb la investigació aturada, no havia adoptat mesures cautelars com algunes de les sol·licitades pel querellant, com ara la detenció provisional de Rick o l’embargament dels seus comptes. Langelaan, suposadament, ja havia protagonitzat un cas similar, el d’una presumpta estafa piramidal, al seu país. De fet, se sospita que presumiblement amb part dels diners que havia aconseguit dels empresaris andorrans hauria intentat tapar els forats que tenia a Holanda, ja que algunes de les persones allí estafades li havien demanat comptes en diverses ocasions.

L’home s’hauria trobat indisposat aquest dimecres al seu domicili del Principat i el SUM l’hauria traslladat d’urgència a l’hospital, on no se li va poder fer res per salvar-li la vida. Les fonts consultades han assegurat que durant aquest dijous se li ha fet una autòpsia clínica per esvair dubtes davant la mort sobtada -hauria quedat clar que és va deure a la falla cardíaca- i han explicat que la família -com a mínim tenia parella a Andorra- hauria mostrat la seva intenció de procedir, quan s’autoritzi, a la incineració del fèretre amb les restes de l’home, que es passava moltes temporades a Austràlia. Aquest divendres a les 15.30 se celebrarà a l'església de Sant Pere Màrtir una missa funeral en memòria i record del difunt, que sovint passejava per les avingudes del Principat amb luxosos vehicles.

La defunció de l'home hauria fet modificar l'estratègia legal del querellant -altres dels suposats perjudicats haurien declinat fer accions per la 'vergonya' d'haver hagut de reconèixer que se'ls va aixecar la camisa, una situació que algunes persones i entitats ja van advertir-, però hores d'ara ja estaria clar i decidit que s'ampliarà el camp d'acció. Vall Banc, per exemple, havia injectat capital via préstec i amb l'aval d'una societat estrangera que ja havia estat declarada en fallida quan es va aprovar l'operació creditícia. De fet, en tot l'entramat hi apareixen diverses societats que poden arribar a crear confusió. Les fonts consultades han assegurat que la demanda de responsabilitats civils i penals s'estendran a tots els presumptes implicats i responsables.

 

Comentaris (1)

Trending