Una xarxa viària segura per a turismes i camions, però no tant per ciclistes, motoristes o vianants

L’estudi EuroRap elaborat pel RACC sobre les generals 1, 2 i 3 afirma que el 95% dels trams treuen almenys 3 estrelles (sobre un màxim de cinc) si les empren vehicles, però avisa que cal millorar per a altres usuaris

Fraissinet, Bonell i Bardají, durant la presentació de l'estudi.
Fraissinet, Bonell i Bardají, durant la presentació de l'estudi. G. P.

En línies generals, la xarxa viària és relativament segura. Especialment pels vehicles de quatre o més rodes. Aquesta és la conclusió de l’informe EuroRap efectuat pel RACC. El 95% dels quilòmetres treuen tres o més estrelles seguint els criteris internacionals en la matèria. En canvi, toca millorar pel que fa a altres usuaris de la via, com ara ciclistes, motoristes o vianants, on encara hi ha un nombre important de punts amb escassa seguretat.

Segons han explicat els autors de l’estudi, l’estat general de la xarxa és prou bo. Almenys en la part que s’ha analitzat: les carreteres generals 1, 2 i 3 -un 60% de les vies principals-. En aquest sentit, la majoria de les vies estudiades té com a mínim una classificació de 3 o més estrelles (sobre un màxim de 5), fet que EuroRap ja considera positiu. A través del treball, ara Govern preveu treballar en un pla d’inversió per millorar aquests punts negres, ja amb partides que es puguin incloure en el pressupost del 2023.

Cert, però, que aquestes qualificacions no són tan bones per a altres usuaris de la xarxa. En el cas dels motoristes, tres de cada deu quilòmetres analitzats suspenen pel que fa a la seguretat, dada que encara puja més en el cas dels ciclistes (4 de cada 10). Pel que fa als vianants, també es queden en un percentatge entorn el 30% però amb trams en què no s’ha aplicat la metodologia.

Per al director de l’Agència de Mobilitat, Jaume Bonell, s’ha de considerar positiu el balanç de l’estudi. “L’avaluació ens deixa relativament ben situats. No per això ens relaxarem. Ara amb el director de Territori hem d’estudiar les accions a emprendre i veure on podem millorar i incidir”, ha cometat.

WhatsApp Image 2022 05 24 at 2.01.03 PM

L’estudi ha tingut un cost de 7.000 euros. Es tracta d’una primera fase, analitzant 78 quilòmetres de tota la xarxa. S’ha prioritzat la carretera general 1, la 2 i la 3. De cara a la tardor, la previsió és continuar amb la resta de vies principals, amb el mateix procediment. Un cotxe equipat amb diverses càmeres recorre els trams a analitzar i pren imatges cada deu metres. Posteriorment, i tenint en compte diferents atributs, com ara els obstacles que poden trobar-se al voral o l’estat del ferm, es qualifiquen per espais de cent metres de longitud.

Totes les dades es passen a través d’un programa específic que és qui acaba atorgant una puntuació entre 1 i 5 estrelles. Aquesta es dona en quatre categories, segons el tipus d’usuaris de la via: ocupants de vehicles motocicletes, vianants i ciclistes. En el primer cas, la dada és prou bona: només 100 metres de la xarxa estudiada treuen la pitjor nota. 3,2 quilòmetres més, es queden amb 2 estrelles.

Cert que les dades són pitjors per a altres usuaris. En el cas de les motocicletes, els quilòmetres amb pitjor nota (1 o 2) són el 29,32% metre que pels ciclistes arriben al 40,89%. Els autors de l’estudi han volgut explicar, però, que es tracta d’una situació habitual també a altres països on s’aplica aquest sistema.

Bonell ha recordat que l’estudi s’emmarca en el pla nacional de seguretat viària, amb un clar objectiu a l’horitzó: reduir la sinistralitat i la mortalitat a la xarxa. “El 2021 vam tenir 629 accidents amb dues víctimes; mirant el parc automobilístic i el nombre de turistes que ens visites són xifres baixes, però no assumibles”, ha apuntat.

Comentaris

Trending