Més alcoholèmies al volant i més sancions per excés de velocitat que abans de la pandèmia

Preocupació a l’ACA perquè no s’aconsegueix rebaixar suficientment ni la sinistralitat ni les conduccions sota els efectes de l’alcohol o les drogues; amb tot “el repte és fer millors conductors i no pas conductors més penalitzats”

Accident entre un autobús i un tot-terreny els darrers dies del 2021.
Accident entre un autobús i un tot-terreny els darrers dies del 2021.

Ni les multes ni les moltes campanyes de sensibilització que es poden emprendre des d’estaments públics -administració- o privats -Automòbil Club- no aconsegueixen rebaixar de manera important al país ni els indicadors de sinistralitat ni altres paràmetres que hi van associats com l’alcoholèmia al volant. Al contrari, les conduccions sota els efectes de l’alcohol o les drogues o les sancions per excés de velocitat el 2021 van ser superiors a les hagudes el 2019. Això és, abans de l’esclat de la crisi sanitària. Fer la comparativa amb el 2020, en plena pandèmia, té poc recorregut.

En general, les xifres de sinistralitat -amb víctimes i sense víctimes- i de conduccions sota els efectes de l’alcohol i les drogues durant el 2021 tornen a “estar amb línia” amb l’etapa prèvia a la pandèmia, amb la qual cosa no s’ha guanyat res de res. Aquest element preocupa l’Automòbil Club (ACA). El secretari general de l’entitat, Toti Sasplugas, ha lamentat que “no aconseguim baixar” de manera significativa els grans indicadors que afecten la mobilitat. I això que “hi ha molt marge de millora”.

Captura de pantalla 2022 06 27 a las 19.01.57

Sasplugas ha fet aquestes apreciacions durant la presentació d’un balanç de deu anys de l’informe IMACA, que a partir d’ara quedarà plenament en mans del departament d’Estadística de Govern. El director general de l’ACA ha celebrat que durant el 2021 va reduir-se el nombre de multes imposades per excés de velocitat. En canvi, però, i d’aquí la preocupació, van créixer els accidents amb víctimes i també les persones -especialment entre 30 i 49 anys- que van ser enxampades conduint sota els efectes de drogues o alcohol.

Les sancions en general, el 2021 van experimentar una baixada poc significativa respecte del 2020 (-8,18 %) i encara menys important respecte del 2019 (-5,1%). Entre el 2021 i el 2020 també baixen les sancions per excés de velocitat (-5,73 %). Però si aquesta darrera comparativa es fa respecte de l’any previ a l’esclat de la crisi sanitària, hi ha un creixement del 2,67%. També experimenten un creixement les sancions per conduir sota els efectes de l’alcohol si la comparativa es fa entre els dos darrers anys. I si s’analitza l’exercici passat amb el 2019 les dades estan en línia.

Mireia Maestre, de MoraBanc, i Jordi Alcobé i Toti Sasplugas, de l'ACA.
Mireia Maestre, de MoraBanc, i Jordi Alcobé i Toti Sasplugas, de l'ACA. Toni Solanelles

En aquest context, la franja d'edat que agrupa més sancions és la que va de 30 a 49 anys amb un total de 268 sancions, per sobre de la dada registrada l'any 2020 (231) i enfilant-se cap les del 2019 (288). Quant a sinistralitat, han augmentat els accidents en general un 18,3% respecte del darrer any, però encara s’està un pèl per sota en relació amb el període anterior a l’esclat de la crisi sanitària. A l’any 2021 s’han registrar un total de 496 accidents, al 2020 van ser 419 i a l’any 2019, van ser un total de 520. En la mateixa línia, augmenten els accidents de circulació amb víctimes: 252 al 2021 (a l’any 2020 es van registrar 215 i al 2019, 283).

Amb tot, Toti Sasplugas no es mostra partidari en nom de l’ACA d’anar ampliant les penes pecuniàries per molt que “és el que la gent entén”. Sasplugas ha recordat que el nou Codi de circulació ja és suficientment estricte i ara “el repte és fer millors conductors i no pas conductors més penalitzats”. Per tant, “cal obrir el meló”, cal debatre més, quines eines adoptar per fer que els conductors del Principat siguin més bons i eficients al volant.

Captura de pantalla 2022 06 27 a las 19.01.48

Cal fer una reflexió, però, de com es pot actuar per aconseguir millors conductors. Sasplugas s’ha referit a un possible carnet per punts o a la realització de cursets i formacions. Però sense en cap cas posar una proposta exacta sobre la taula. També s’ha referit a preguntes de l’Altaveu a la proposta de la majoria parlamentària d’incloure el comís del vehicle en els delictes contra la seguretat en el trànsit. I sense mostrar-s’hi gens en contra -de fet, ha recordat que la gent allò que entén és quan li toquen la butxaca “però això no et fa millor conductor”- ha tornat a insistir en què cal apostar per la formació.

Comentaris (8)

Trending