La mobilitat a les fronteres recupera una relativa normalitat

Al maig van entrar al país prop de 274.000 vehicles, quatre cops més que l’any passat, però un lleuger descens en comparació al mateix mes del 2019, marcat, però, per un altre element anòmal: una esllavissada que va tallar la carretera d’accés des de França

La duana a la frontera amb Espanya.
La duana a la frontera amb Espanya. ARXIU

L’aixecament de les restriccions adoptades durant l’hivern als països de l’entorn per combatre el coronavirus ha permès que Andorra recuperi una relativa normalitat pel que fa a les dades de mobilitat a les fronteres. Al llarg del mes passat, es van comptabilitzar 273.894 vehicles, una dada que, lògicament, és molt superior a la de l’any passat, quan encara hi havia el confinament, però força similar a la del 2019. Ara bé, cal tenir en compte que, llavors, durant bona part del maig el trànsit des de França va estar tancat per culpa d’una esllavissada a la carretera.

Les dades fetes públiques per Estadística evidencien una notable recuperació de la mobilitat a les fronteres, tant pel que fa als mesos anteriors com pel que fa a maig del 2020. Els 273.894 vehicles comptabilitzats suposen més de quatre vegades els 50.578 de fa un any. Cal recordar, però, que va ser un mes marcat encara pel confinament tant a Andorra com als Estats de l’entorn arran de l’esclat de la pandèmia.

Del total, 199.561 vehicles van entrar per la frontera del riu Runer. La resta, 74.333 ho van fer pel Baladrà. La gran majoria van ser turismes (265.850) i, en canvi, només 8.044 vehicles pesants.

La pregunta que cal fer-se, doncs, és si les xifres es poden considerar normal. L’habitual per poder respondre seria remuntar-se a les dades de maig del 2019 per fer la comparativa. Llavors, es va registrar l’entrada de 284.626 vehicles. La diferència seria doncs d’un -3,7%. Es podria pensar, doncs, que la dada s’acosta a la normalitat, però és necessari recordar un altre detall: aquell maig va estar marcat per una esllavissada a la carretera d’accés a finals d’abril que la va mantenir tallada fins a mitjans de mes. Sense aquest fet, segurament la xifra hagués estat superior.

Pel que fa a la dada acumulada en els primers cinc mesos de l’any, suma un total de 981.395 vehicles arribats al país. Hi ha una lleugera millora (+3,5%) en comparació als 947.788 del 2020. Cal tenir en compte, però, que llavors entre març i maig la mobilitat a les fronteres va quedar molt limitada pel confinament.

Comentaris

Trending