Més de mig miler d’autònoms demanen l’exempció de la cotització a la CASS

590 treballadors per compte propi han demanat no pagar la quota i 192 sol•liciten una reducció per afrontar la davallada d’ingressos provocada per la crisi del coronavirus

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Fins a 509 autònoms han demanat la suspensió de la seva cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, una de les possibilitats d’ajut incorporada a la Llei òmnibus per fer front a les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus. A banda, 192 més han optat per acollir-se a l’opció de reduir la quota. Així ho ha explicat el portaveu del Govern, Eric Jover, que ha remarcat la voluntat d’assolir un acord amb totes les forces parlamentàries de cara al text amb una segona fase de mesures que ja s’està treballant.

La Llei òmnibus incorporava diferents mesures vinculades al pagament de les cotitzacions de la CASS per part dels empresaris i dels autònoms. En concret, en el cas dels treballadors per compte propi tenien la possibilitat de sol·licitar la suspensió d’aquesta quota i ja són 509 qui han fet el tràmit per acollir-s’hi. A ells s’han de sumar els 192 que han optat per seguir cotitzant, però reduint el nivell. Per altra banda, 344 empreses han demanat a Govern que assumeixi a fons perdut la part patronal de les cotitzacions dels seus assalariats.

Pel que fa al programa de crèdits tous, Jover ha indicat que ja s’han resolt 153 de les 1.200 sol·licituds rebudes. D’aquestes, 130 han estat estimades parcialment o totalment i només 23, denegades. En total, això suposa una quantitat de 6,2 milions d’euros per a despeses de funcionament, que representa el 35% del capital que s’havia demanat, i 193.000 euros per a cobrir quotes de préstec, un 11% de les peticions.

Jover destaca que el 90% de les propostes fetes pel PS estan en estudi de cara a la segona fase de mesures

Aquestes mesures són algunes de les recollides en la primera llei per afrontar la crisi del coronavirus, però el Govern ja treballa en la segona. De fet, ja ho fa amb els grups parlamentaris, als quals ja ha passat un esborrany d’una de les parts que es consideren clau: la regulació dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Tot i això, Jover ha apuntat que hi haurà altres àmbits d’actuació, entre ells, alguns dels proposats en el document que se’ls ha fet arribar des del Partit Socialdemòcrata (PS).

“Benvingudes siguin les aportacions de totes les forces. És el moment de construir i d’aportar”, ha comentat Jover, que ha indicat que moltes de les propostes de la formació “les considerem dins la fase”. De fet, “hi ha un consens del 90%”, fet que “és un element positiu perquè ens demostra que, segurament amb el treball que sigui necessari, quan presentem la llei de la fase 2, serà possible arribar a un consens amb el PS i, esperem també, amb Terceravia”, ja que “marxem de posicions que no són llunyanes”.

 Jover, però, no ha pogut evitar un retret cap a la formació socialdemòcrata: “Es volen atribuir la paternitat d’alguns elements de la Llei òmnibus i crec que no toca. Des del Govern, quan la va presentar, ja vam dir que s’havia fet amb aportacions dels grups de majoria però també de PS i Terceravia, que havien servit per millorar el text i mostrar la capacitat de buscar el consens”. Aquest, indica, és el camí a tornar a seguir ara. “Volem aproximar-nos amb diàleg, i com més discret sigui millor, per tenir una llei que sigui el màxim de transversal i amb el màxim suport possible”.

Comentaris (4)

Trending