Menys sancions a propietaris de gossos per l’enduriment de les mesures que s’apliquen

El 2019 es van reduir de forma notable les multes per irregularitats respecte la tinença de cans; la davallada va ser especialment ostensible entre els animals considerats perillosos

Josep Casals i Ferran Teixidó durant la compareixença.
Josep Casals i Ferran Teixidó durant la compareixença.
Els departaments d’Agricultura i els banders han constatat una davallada en el nombre de sancions imposades a propietaris de gossos durant el 2019. I aquest fet s’atribueix a la modificació reglamentària acordada durant l’any abans i que suposa un enduriment de les penes i les mesures que es poden arribar a imposar. Tot i això, han recordat en una compareixença els directors dels dos departaments, Josep Casals i Ferran Teixidó, respectivament, encara hi ha feina per fer.

L’any passat, en relació amb la tinença de gossos, hi va haver 213 denúncies, 71 relatives a gossos potencialment perillosos i 162 per cans que a priori no representen un perill. No obstant això, i tal i com han recordat Casals i Teixidó, a la via pública tots els gossos han d’anar lligats, per tant. no fer-ho ja és motiu d’una denúncia i posterior sanció. Els cans potencialment perillosos a més a més han de dur sempre el morrió posat. De les 213 denúncies, 61 van acabar amb una sanció efectiva, 49 de les quals a gossos potencialment perillosos. Si es té en compte que el 2018 s’havien imposat 84 sancions, 76 de les quals a cans perillosos, la reducció és notable.

De les 213 denúncies rebudes durant l’any passat, 61 van acabar amb una sanció efectiva, 49 de les quals a gossos potencialment perillosos

Teixidó ha recordat que moltes de les sancions són per no portar el morrió. També ha explicat el director del cos de banders que es constata molta reincidència, fet que posteriorment agreuja qualsevol mesura a imposar. Els banders han posat en marxa en el que es porta d’aquest any tretze atestats, un dels quals, com ha explicat Casals, ja ha estat resolt amb una sanció a la propietària del gos, el que es va abalançar a una menor al rec de l’Obac, en un cas avançat per l’Altaveu. El director d’Agricultura ha lamentat que el tràmit administratiu per resoldre els expedients és “molt lent”, però que aquesta situació s’espera resoldre amb una modificació de la Llei del cos de banders que donarà més eines als agents de control faunístic i rural.

Josep Casals ha recordat de forma general però molt dirigit als propietaris de gossos que aquests han de ser “coherents” i igual que volen “gaudir d’un animal de companyia” també han de ser conscients que això comporta “obligacions”. Teixidó ha vingut a dir que aquestes alçades, per exemple, qui no recull un excrement d’un gos a la via públic és una persona incívica i amb una conducta “que la mateixa societat no hauria de permetre”. En aquest sentit ha recordat que ni els banders ni els comuns no tenen tots els mitjans de control per resoldre aquestes situacions, per això s’hagi hagut de recórrer a un cens d’ADN que al final suposa un cost per tothom.

Invasió de finques agrícoles

El director d’Agricultura també ha fet una crida a conscienciar els titulars d’animals de companyia a anar en compte a l’hora d’envair “finques d’usos primaris” atès que és una queixa recurrent dels pagesos, que es troben més sovint del que pugui semblar amb conflictes amb propietaris de gossos que els deixen córrer per la muntanya o entre finques que de vegades són privades tot generant molèsties a ramats o causant danys a explotacions. O fins i tot iniciant conflictes entre persones.

L’autoritat recorda als propietaris de gossos que aquests han de ser “coherents” i igual que volen “gaudir d’un animal de companyia” també han de ser conscients que això comporta “obligacions”

En un sentit molt similar, el director de banders també ha remarcat que els animals de companyia no se’ls pot deixar lliures amb tota l’alegria del món a la muntanya perquè també “poden destorbar la fauna salvatge” i fer-ho en certs moments, com per exemple en època de reproducció, també pot ser motiu de sanció. Ferran Teixidó també ha explicat que s’ha elaborat un registre de nuclis zoològics, que ha de ser el primer pas per poder assegurar un major control sobre els tancats que de tant en tant apareixen enmig de la muntanya ‘amagant’ gossos sovint de caça.

Casals ha afirmat que sempre que hi ha una denúncia en relació amb coberts que aparentment no reuneixen les condicions “actuem”, però que tot sovint és més pràctic fer “un acompanyament” i donar als propietaris un termini de temps prudencial perquè facin millores a les gàbies, als tancats, que no ser especialment repressius sempre que el cas no sigui especialment greu. 

En aquest sentit, Teixidó, que ha recordat les dificultats amb què es troben sovint per poder arribar a saber qui és el propietari de la finca on estan bastits aquests tancats, ha explicat que cal diferenciar entre algun cas, que hi ha hagut, que s’han abatut indiscriminadament gossos de caça, situació davant la qual s’ha mobilitzat la policia, a una denúncia que alerta del fred que passa un gos perquè està nevant.

Comentaris (1)

Trending