Salut desaconsella usar l’ozó com a producte per desinfectar

El ministeri manté que el mal ús de la substància pot posar en risc la salut de tots, treballadors i usuaris, a més de donar una falsa sensació de seguretat i eficàcia en el tractament realitza

Tractament amb ozó.
Tractament amb ozó. ARXIU

El ministeri de Salut desaconsella usar l’ozó com a producte biocida en els tractaments de desinfecció que tant necessaris són, ara més que mai, per mirar d’evitar la propagació del coronavirus. Segons el departament ministerial, el mal ús de la substància pot posar en risc la salut de tots, treballadors i usuaris, a més de donar una falsa sensació de seguretat i eficàcia en el tractament realitzat.

Són moltes les empreses que estan promocionant el tractament amb ozó com una mesura d’altes garanties en el tractament desinfecciós. No obstant això, el ministeri de Salut ha publicat aquest dimecres un avís al BOPA on demana no usar aquesta substància provinent de l’oxigen atès que els seus efectes no estan gens clars i, a més, poden acabar sent contraproduents.

En l’avís esmentat, el ministre titular del departament emet una recomanació sobre l’ús de l’ozó com a producte biocida per als tractaments de desinfecció per a empreses de neteja professional. Es manté que una desinfecció exhaustiva amb productes adequats és fonamental per prevenir el contagi, mitigar-ne l’expansió i contenir la propagació de la malaltia. Alhora es recorda que en la situació actual de crisi sanitària s’ha detectat un increment d’empreses de neteja i manteniment que ofereixen serveis de desinfecció a edificis, habitatges, ascensors, bars, restaurants, superfícies, utensilis, oficines, mobiliari, vestidors i vehicles.

L’ozó es troba en revisió per l’Agència Europea de Productes Químics i per tant no ha estat avaluat encara per la Unió Europea per fer-la servir com a desinfectant d’ús ambiental

Amb tot, en l’avís s’hi explica que l’ozó es troba en revisió per l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA). Es tracta d’una substància que no ha estat avaluada encara per la Unió Europea per fer-la servir com a desinfectant d’ús ambiental, es desconeixen les dosis necessàries per garantir la seva eficàcia com a viricida i els efectes per a la salut que aquestes concentracions poden desencadenar.

El mal ús de l’ozó pot posar en risc la salut de tots, treballadors i usuaris, a més de donar una falsa sensació de seguretat i eficàcia en el tractament realitzat i, per consegüent, en el control de la propagació del virus SARS-CoV-2, que provoca la malaltia Covid-19. Per aquest motiu, com que fins ara no hi ha l’evidència científica ni la conformitat reglamentària, es desaconsella utilitzar-ne.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending