La reiteració d’incursions d’ossos en territori andorrà posa en alerta els ramaders

L’APRA destaca que els protocols estan funcionant bé i la coordinació i els controls dels banders també, però no descarten que al final un plantígrad s’acabi establint en algun punt del país

Xavier Coma (dreta) xerrant amb el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal.
Xavier Coma (dreta) xerrant amb el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal. SFGA

La reiterada presència d’exemplars d’ossos en territori andorrà, de moment només en incursions de passada, ha posat en alerta els ramaders. De moment no hi ha preocupació. Però sí que s’està el cas davant la possibilitat que la situació pugui anar a més. El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma, no descarta que “algun cop algun os acabi macant Andorra com a part del seu territori i no només de pas”. Davant d’aquesta possibilitat hi ha certa expectació.

Certament, Coma ha confirmat justament a Setúria que no hi ha preocupació perquè, per ara, on s’ha detectat la presència de l’ós “és en zones on no hi ha bestiar”. A més, ha remarcat el president del col·lectiu ramader, el protocol està funcionant correctament, igual com la cooperació amb els banders que “estan fent bé els seus controls”. En aquest sentit, Xavier Coma ha recordat que en el cas que es detecti un plantígrad a prop de bestiar, el protocol estableix que s’ha d’alertar immediatament el responsable de l’explotació per tal que mogui els animals de la zona on estiguin.

Parc natural de la vall de Sorteny.

Relacionat

El banders localitzen rastres de pèl i femta d’un os a la vall de Sorteny

Com que cada vegada hi ha més individus d’ós escampats pel Pirineu, els animals han de buscar els seus propis espais, el seu territori, i si bé fins ara Andorra no era un lloc per establir-se atès que hi ha força activitat humana en paratges naturals, la necessitat d’haver de buscar nous llocs pot acabar fent que algun os s’estableixi de forma fixa la seva estada en territori andorrà.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending