La qualitat de l’aire arriba al seu pitjor nivell amb l’episodi de pols de l’Àfrica

Aquest dimecres al migdia se situa en cinc sobre cinc i les partícules en suspensió aniran minvant durant la jornada

Imatge d'una càmera del Projecte 4 Estacions d'aquest dimecres.
Imatge d'una càmera del Projecte 4 Estacions d'aquest dimecres. PROJECTE 4 ESTACIONS

Els nivells de partícules a l'aire continuen elevats degut a una intrusió de pols provinent de l’Àfrica. Aquests nivells de partícules en suspensió aniran minvant durant la jornada d’aquest dimecres. La qualitat és dolenta amb un índex de cinc sobre cinc segons les dades a la una del migdia d'aquest dimecres. L'origen de la calitja és la combinació de condicions d'inestabilitat pel pas d'un front amb la matèria que desprèn la sorra del Sàhara, que queda suspesa en l'aire i que és arrossegada per aquest.

L'índex diari de qualitat de l'aire (IGQA) correspon al valor de concentració més desfavorable mesurat en alguna de les estacions fixes durant la jornada. L'IGQA és representatiu d'una àrea geogràfica significativa però no reflecteix els nivells de qualitat de l'aire del conjunt del país. L'actualització de l'índex global de qualitat de l'aire s'efectua cada hora. es estacions de qualitat de l’aire van enregistrar el mes de febrer del 2021 el nivell més alt de pols en suspensió provinent de l’Àfrica des que es tenen dades (any 2005).

Es va registrat el valor més alt, de 979 µg/m3 PM10, que duplicava la xifra fins ara més alta –recollida l’11 de desembre del 2009–, per bé que el valor ja va anar disminuint amb el pas de les hores, D’aquesta manera, i tenint en compte que a partir de 50 µg/m3 de PM10 es considera que el nivell de qualitat de l’aire és deficient o dolent, es va recomanar a la ciutadania que evités qualsevol acció que pugui afegir més partícules en suspensió a l’atmosfera.

Les partícules depositades sobre el mantell nival poden interactuar amb aquest, afavorint-ne una ràpida transformació que podria afectar les condicions de qualitat i estabilitat de la neu durant els propers dies.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending