L’ós vist a prop del pic de Sanfonts no va deixar cap rastre en territori andorrà

Els agents rurals i tècnics de fauna de la Generalitat sí que havien advertit els banders de la presència d’un plantígrad al port de Boet

L'os vist a tocar el pic de Sanfonts.
L'os vist a tocar el pic de Sanfonts.

En cap dels dos punts de control de pas d’ossos més propers al lloc on va ser vist els darrers dies de juliol un plantígrad jove no hi va quedar cap rastre de l’animal. En territori andorrà, s’entén. Dos excursionistes caçadors del Principat van enregistrar el 26 de juliol unes imatges a prop del pic de Sanfonts, a la carena que forma part del municipi pallarès d’Alins, on s’hi veia nítidament un ós bru. Quedava a uns 400 metres del límit amb el Principat.

Dels deu punts de control fixe que tenen col·locats els banders en diferents indrets de frontera, n’hi ha dos que estan molt a prop de la zona on es va veure l’ós. En concret, i segons que han informat fonts del cos de banders, hi ha dispositius de control al clot del pic dels Llacs i a la zona del Port Vell. “No tenim cap positiu als punts de control aquest any per la zona de cap ós”, segons que han indicat les fonts consultades.

L'ós en territori d'Alins, en la gravació feta per Sergi Gastó des del pic de Sanfonts.

Relacionat

Els banders estudien el pas d’un os bru a tocar del Principat, al pic de Sanfonts

Això sí, no fa pas tant temps que els agents rurals i els tècnics de fauna de la Generalitat van avisar que s’havia detectat la presència d’un plantígrad, segurament el mateix que apareix en les imatges que s’han fet virals a les xarxes socials, a la zona del port de Boet. És a dir, fa o no fa al mateix indret. A banda dels punts de control fixes, els banders també disposen de càmeres de fototrampeig mòbils que es van col·locant segons les informacions que es reben tant de Catalunya com de França.

Sense donar pistes concretes, però sembla evident que algun d’aquests dispositius mòbils s’haurà ubicat ara a la zona per mirar de comprovar si l’ós continua persistint en la seva presència en aquells paratges, que es caracteritzen per una abundant cabana de muflons, que com va pronosticar el director dels banders, Ferran Teixidó, podrien molt ben ser l’objectiu del plantígrad. Essent jove (uns quatre anys segons alguns experts consultats), l’animal seria més carnívor que herbívor.

L'ós vist a tocar del pic de Sanfonts.

Relacionat

Andorra té deu punts de ‘control de pas’ d’ossos

Sia com vulgui, aquest any no hi ha hagut cap element positiu -pelatge, excrements- de la presència d’algun plantígrad en territori andorrà. L'ós es va veure dins del Principat en d'altres anys per part del cos de banders i per algun particular, igual com s’han localitzat petjades i excrements, segons que han confirmat les fonts consultades.

Per les informacions de què disposen els banders, l'ós pot entrar al Principat, principalment, pel nord-oest i nord del país, tant per la frontera francesa com espanyola. Des de Setúria fins al Siscaró, i és en tota aquesta zona de frontera on hi ha instal·lats els punts de control fixes. On sempre s'han trobat més indicis és a la zona de Canillo i Ordino, quasi sempre óssos provinents de França.

Etiquetes

Comentaris

Trending