Els banders estudien el pas d’un os bru a tocar del Principat, al pic de Sanfonts

Un caçador i naturalista andorrà va enregistrar fa tres setmanes el plantígrad, que corria a una quatre-cents metres com a molt del límit territorial entre Andorra i Catalunya

L'ós en territori d'Alins, en la gravació feta per Sergi Gastó des del pic de Sanfonts.
L'ós en territori d'Alins, en la gravació feta per Sergi Gastó des del pic de Sanfonts.

El Grup de Seguiment Transfronterer de l’ós bru als Pirineus, en el qual s’hi troben immersos els banders, inclourà entre els seus objectes d’anàlisi el pas d’un plantígrad inicialment no ‘controlat’ per una zona molt propera al Principat. De fet, és la primera vegada que es tenen imatges d’un ós en llibertat tan a prop del límit territorial andorrà. L’escena es va captar el 25 de juliol des del cingle del pic de Sanfonts, a la Massana. L’animal corria per la carena catalana. Per tant, en terme d’Alins, al Pallars Sobirà.

Les imatges enregistrades pel caçador i naturalista andorrà Sergi Gastó s’ha fet viral al país aquest dimecres en ser reproduït pel portal muntanyenc Montpackers en el seu perfil d’Instagram. Entre d’altres que han contactat amb Gastó, ho han fet els banders, interessats en tenir les dades exactes de la localització de la bèstia quan va ser vista per Gastó, que sol fer molta muntanya, i un altre company, que van quedar astorats després de veure l’animal tot esperant que no se li donés a l’ós per girar-se i anar cap a on eren ells.

Segons que ha explicat Gastó, el plantígrad estava a uns quatre-cents metres del límit entre Andorra i Catalunya tot mirant cap a Tor, i és una zona, recorda el propi naturalista andorrà, o molta gent del país acudeix sobretot a la tardor a la caça del bolet. Sergi Gastó ha tornat amb posterioritat a la gravació a la mateixa zona però ja no hi ha tornat a veure l’exemplar, que no feia la impressió que portés cap collar de control ni res que se li assemblés.

Els banders compartiran la informació de què disposin amb els altres cossos forestals -francesos, catalans, aragonesos- que formen part de l’esmentat grup de seguiment, que durant el 2019 va veure més de mig centenar d’exemplars d’ós en la franja pirinenca. Fonts coneixedores del món dels plantígrads han assegurat que en l’actualitat, la zona més factible on hi pot haver algun ós bru en territori andorrà és justament aquella, al tomb d’Arinsal, el Comapedrosa…

I és que ja s’havien detectat rastres d’ós a la zona de Tor, segurament procedents de la Vall d’Aran. També al Principat en múltiples ocasions s’han localitzat rastres de plantígrads, encara que mai no s’havien vist en llibertat plantígrads com s’ha vist ara en aquesta ocasió, tot i no estar en territori andorrà. De rastres se n’han trobat al llarg dels anys, especialment, en diferents indrets de Canillo. Sense anar més lluny l’any passat. Molt probablement es tractaria, el que va ser enregistrat per Sergi Gastó, d’un exemplar subadult. És a dir, un animal que està en la transició entre jove i adult i que pot tenir al tomb dels quatre anys.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending