Govern vol coordinar-se amb els comuns per si cal prendre mesures davant la sequera

Casal admet que falten dades per poder definir actuacions davant una situació que no és bona, tot i que no és la pitjor que s’ha viscut

Casal, durant la roda de premsa.
Casal, durant la roda de premsa. SFGA/C.ESTEVE

El Govern preveu mantenir reunions amb els set comuns per analitzar la situació generada per la sequera i quines actuacions cal tirar endavant. Les trobades també es consideren clau per tenir accés a les dades que tenen les corporacions locals. Des de l’executiu, es considera necessari tenir aquesta informació abans de decidir si calen mesures, tot apuntat que, malgrat no ser una bona situació, no és la pitjor que s’ha registrat mai.

En tot cas, es té clar, i així ho ha remarcat el portaveu de l’executiu, Guillem Casal, que “la llei de competències atorga als comuns la capacitat de distribuir l’aigua de boca”. Això, però, no és obstacle, al seu entendre, per “treballar de forma coordinada per intercanviar informació i també prendre les decisions més adients a cada moment i treballar de forma anticipada i previsora”.

Ara bé, sobre quines actuacions es podrien haver d’adoptar, el ministre de Medi Ambient ha estat prudent. Entén que, ara mateix, no es poden valorar perquè, almenys Govern, no té pas totes les dades necessàries. Justament, per aquest motiu es volen fer aquestes trobades: per recollir més informació. Aquesta hauria de permetre poder “elaborar un butlletí sobre la disponibilitat de recursos hídrics”.

Casal no ha amagat que “la situació, com ja vam dir, no és la millor possible”. Tampoc és, però, “la pitjor” que s’ha viscut. Va ser més complicada, per exemple, el 2008. Tot i això, s’entén que “ens hem d’avançar els fets, seguir monitoritzant els fenòmens climàtics que hi poden influir i coordinar-nos entre tots per prevenir moments complicats”.

NOU REGLAMENT

Justament, el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres el reglament relatiu a les condicions d’autorització de l’explotació de les captacions d’aigua destinades al consum humà. El text té l’objectiu de “millorar i simplificar el procediment per autoritzar-les” al mateix temps que es garanteix que el subministrament a les llars arriba amb qualitat.

Amb l’objectiu de simplificar la tramitació administrativa i seguir garantint la protecció de la salut pública, el text defineix un únic perímetre de protecció del punt on es fa efectiva la captació física de l’aigua, que es determinarà a través d’un estudi hidrogeològic. Tota aquesta zona passarà a ser sòl no urbanitzable. Per tant, els comuns ho hauran de tenir en compte a l’hora d’elaborar els respectius plans d’urbanisme.

El reglament també marca que les autoritzacions de les explotacions concedides per l’executiu prèviament a la seva entrada en vigor tenen plena validesa, tot i que els titulars, en un termini màxim de cinc anys, hauran d’efectuar les modificacions oportunes de les dades i els assentaments registrals respectius. A la vegada, els titulars de les captacions d’aigua de consum humà que n’exploten actualment alguna i que encara no disposen d’autorització administrativa hauran de regular aquesta situació en un màxim de cinc anys.

Comentaris (4)

Trending