Govern embasta un segon Renova per a famílies amb necessitats

L’objectiu és poder arribar a aquells ciutadans que pateixen més els increments dels preus i ajudar-los a fer un salt cap a l’eficiència energètica

Plaques fotovoltaiques en una teulada.
Plaques fotovoltaiques en una teulada.

 El Govern està treballant en un programa Renova paral·lel al “tradicional” que s’ha convocat habitualment, i que també es farà aquest any. Es tracta d’una proposta extraordinària, que es destinarà per a les famílies que tenen un poder adquisitiu inferior i que, per tant, pateixen més l’increment dels preus energètics. D’aquesta manera, l’objectiu és poder ajudar a aquestes persones a fer un salt cap a l’eficiència i poder reduir la seva despesa.

Aquest segon programa Renova, segons ha explicat el ministre Portaveu, Eric Jover, té un doble enfocament. “D’una banda, per a avançar cap a l’eficiència energètica dels immobles a Andorra, però també, per a ajudar a mantenir el poder adquisitiu de les famílies”, ha explicat Jover. Per tant, el que es vol és donar un cop de mà i ajudar a les persones que tenen més dificultats econòmiques i que, en conseqüència, tenen més complicat fer el pas cap a la millora de les seves llars. Així mateix, es tracta del sector de la població que més ha patit l’augment dels preus de l’electricitat i els combustibles.

Per aquest motiu, el Govern ha decidit organitzar aquest programa de forma completament independent del Renova habitual. “Se’n beneficiaran famílies d’unes franges econòmiques més baixes”, ha apuntat Jover. La previsió de poder ajudar a aquestes persones es fa amb la mira posada més enllà de la crisi actual de l’energia, si no preveient que “no serà l’última crisi que viurem d’aquest tipus, així que, com més aviat avancem cap a construccions més eficients, més aviat els nostres ciutadans estaran protegits de la volatilitat dels preus energètics”. 

Per poder portar-lo endavant encara queda definir certs aspectes, com els criteris que se seguiran per escollir els bonificats, o la partida que s’hi destinarà. El Govern continua treballant-hi, amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, al capdavant, per poder presentar aquesta alternativa del Renova en els pròxims dies. “Volem protegir el poder adquisitiu de les famílies, i continuar avançant cap a l’eix de transició energètica que ens hem proposat”, ha apuntat Jover

El pla Renova 2022 comptarà amb un pressupost de 2 milions d’euros

Deixant de banda aquesta excepcionalitat, el pla Renova comptarà amb una nova convocatòria per a aquest 2022. El Govern, buscant el foment de la rehabilitació del parc immobiliari i la seva eficiència energètica, ha dotat el programa aquest any amb 2 milions d’euros. La xifra suposa un augment d’un 33% respecte a la partida que s’hi va destinar al 2021, i un 65% més que al 2020. Així, aquest any, la disponibilitat de préstecs garantits arriba als 9,7 milions d’euros.

Aquesta convocatòria, ha apuntat Jover, servirà per recuperar alguns dels projectes que van presentar proposta i que, a causa de l’esgotament de la partida, no es van poder portar a terme. Així, en lloc d’haver de tornar a presentar-se al programa, els ciutadans interessats van quedar en llista d’espera i es plantejaran per rebre la subvenció aquest any.

Comentaris

Trending