Govern i comuns hauran de treballar conjuntament per reduir el consum d’aigua per habitant

És un dels objectius fixats per la llei d’economia circular, que també aposta per una sensible davallada de la generació de residus amb la prohibició dels plàstics d’un sòl ús i atacar el malbaratament alimentari

Calvó, amb la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer.
Calvó, amb la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern i els comuns hauran de traçar una estratègia per aconseguir una reducció sensible del consum d’aigua que fan els ciutadans. És un dels objectius marcats al projecte de llei d’economia circular, un text ambiciós que persegueix un millor aprofitament dels recursos i una davallada important de la generació de residus. També es prohibeixen els productes de plàstic d’un sòl ús i s’impulsen mesures per disminuir de forma important el malbaratament alimentari.

La llei ha estat aprovada al consell de ministres i ara s’enviarà al Consell General per a la seva tramitació i aprovació. Es tracta, ha remarcat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvo, d’un text gairebé pioner, ja que “serem dels primers països a tenir-ne un”. L’objectiu és “canviar de model i passar d’una economia lineal que tot just aprofita els recursos però que després esdevenen residus”  a una “circular, que els optimitza i minimitza l’impacte ambiental” a la vegada que es redueix les deixalles i s’intenta que aquestes es puguin reutilitzar.

La llei es marca fites “ambicioses” de cara al futur. La primera, augmentar el percentatge de reciclatge del 50% actual a un 65% el 2035 tal com marquen les noves directives europees. També es vol reduir un 10% la generació de residus urbans i un 50% el malbaratament alimentari pel 2030. Pel que fa a l’aigua, es vol que el consum se situï per sota dels 150 litres per dia per cada habitant.

La llei es marca fites com arribar a un percentatge de reciclatge del 65% o reduir fins al 50% el malbaratament alimentari actual

Actualment, es troba lleugerament per sobre dels 200. Per això, tocarà que Govern i comuns es posin a treballar des del mateix moment que la llei entri en vigor. “Se’ns imposa aquesta obligació i haurem de definir un pla d’accions conjunt; és un treball que hem de fer amb ells”, ha indicat Calvó, tot remarcant que “el que és important és que l’objectiu figura al projecte legislatiu i ens obliga a tots. Per tant, caldrà fer un full de ruta concret per arribar-hi”.

Un capítol important de la futura llei incideix de forma especial en “canviar els hàbits del consumidor”. Entre altres coses, haurà d’acostumar-se a la desaparició d’aquells productes amb plàstic d’un sòl ús, com ara gots, plats o coberts o bastonets d’orelles. En sis mesos es prohibirà totalment la seva importació o fabricació. “Es donarà un temps als comerços per evacuar els seus estocs. I ja no es podran portar més”, ha indicat Calvo.

Un altre capítol de text ataca frontalment el malbaratament alimentari. En aquest cas, les empreses hauran de desenvolupar iniciatives per prevenir la generació de residus alimentaris. També es promouran accions perquè es puguin donar els excedents perquè puguin nodrir nous bans d’aliments o, als centres comercials, caldrà senyalitzar espais per la venda de productes amb data de consum preferent propera.

La llei busca la complicitat dels principals sectors empresarials, que s’hi hauran d’adaptar. De fet, Calvó ha afirmat que “s’ha parlat amb ells i s’han recollit els seus suggeriments”. Tot i això, també preveu sancions d’entre 60 i fins a 12.000 euros en el cas de les més greus. “Vull recalcar que  aquest text vol impulsar la transformació cap a una economia circular però des del punt de vista de convèncer consumidor i sectors empresarials. No volem un text amb una connotació de repressió”, ha matisat la ministra.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending