El front de neu que deixarà deu centímetres aquesta propera matinada es reactivarà dissabte

Per aquells que vulguin anar a la muntanya es recomana que prenguin moltes precaucions o fins i tot que posposin qualsevol excursió vist que el mantell nival és molt inestable i procliu a allaus que, com la de dimarts, poden ser de notables dimensions

Una imatge del pic de l'Estanyó.
Una imatge del pic de l'Estanyó. Servei Meteo d'Andorra

El front de neu que aquesta propera matinada es preveu que deixi deu centímetres de gruix a qualsevol cota del país es reactivarà dissabte i, en principi, hi haurà precipitacions tot el dia. Malgrat que no seran dies especialment freds, sí que són més d’hivern que fins ara. De fet, segons el Servei de Meteorologia, l’hivern de veres enguany no s’ha iniciat fins aquest 22 de febrer. Un dels aspectes amb els quals cal parar compte és amb el mantell nival, molt inestable. Si es vol sortir a la muntanya cal parar molt de compte i, si és possible, millor posposar els propers dies qualsevol sortida.

La nevada d’aquesta propera matinada hauria d’iniciar-se entre les 3 i les 4 de la matinada i s’ha d’allargar, de forma continuada i intensa, fins les 9 o les 10 del matí. Segons que ha explicat el meteoròleg del servei nacional Guillem Martín, “el front càlid que de sud deixarà neu a cotes relativament baixes”. Una de les característiques d’aquests fronts de sud és que deixen gruixos uniformes i, així, es preveuen deu centímetres tant al centre de Sant Julià com a dalt de la Rabassa.

El matí es preveu complicat. Mentre caigui neu “causarà impacte” i malgrat que la capa nival sigui humida no deixa de fer gruix i deixa una pel·lícula aquosa que de glaçar-se pot comportar alguns perills. Amb tot, les temperatures no es preveuen necessàriament baixes. Les mínimes seran de 0 graus o -1 a Andorra la Vella i a Escaldes i més baixes, és clar, a alta muntanya. Es recupera, doncs, un hivern que fins ara era “anòmal”. Fins al 22 de febrer, ha explicat Martín, les temperatures han estat molts dies onze graus per sobre del que hauria estat normal.

DIVENDRES ASSOLELLAT, DISSABTE NEVAT

Aquest divendres, “una vegada pari de precipitar quedarà un bon dia”, perquè es preveu que surti el sol i durant les hores centrals de la jornada, sigui un dia assolellat. En canvi, dissabte serà diferent. De matinada es reactivarà el mateix front càlid de sud i durant tota la jornada sabatina poc o molt nevarà. Per sobre de la cota 1.200 -és a dir, de la Massana i la Bartra en amunt- segur que precipitarà en forma de neu, almenys així ho indiquen les previsions, durant tot el dia.

Les isòbares hauran d’acabar de confirmar durant aquest divendres en quins moment de la jornada de dissabte la neu caurà per sota dels 1.200 metres. Però, en principi, hi serà. En tot cas serà un dia molt tosc, molt ennuvolat, molt d’hivern. De fet, des del 22 de febrer s’està, de mitjana, un grau per sota del que seria habitual en aquesta mateixa època.



 

INESTABILITAT EN EL MANTELL NIVAL

Les seqüències de nevades que hi ha hagut els darrers dies estan fent que el mantell nival, ara mateix, no presenti un procés d’estabilització. De fet, en alguns vessants del país és segur que la inestabilitat es mantingui durant dies. I això és degut, ha explicat Guillem Martín, al fet que la crosta antiga no s’ha lligat bé amb les capes noves, i s’ha generat unes cares planes, una mena de llençols, que són favorables al desencadenament d’allaus de placa. Aquestes allaus és més factible que es produeixin, normalment sempre per causació de l’efecte humà, en els vessants oest i est. Al vessant sud hi ha neu humida que pot generar per ella mateixa petites purgues. A la cara nord, com que ha bufat més vent, les carenes estan més netes. En tot cas, cal evitar d’anar a la muntanya sempre que es pugui per molt que hi hagi terrenys molt llaminers. Una allau com la que hi va haver dimarts al pic de l’Estanyó no seria d’estranyar que es pogués repetir. De fet, tècnics del Servei de Meteorologia andorrà i de Meteo France han estat avui sobre el terreny per analitzar la placa que va caure a l’Estanyó. Les característiques que tenia la neu en aquell punt es repeteixen en altres punts dels Pirineus Orientals i l’Arieja. Són capes febles l’estudi del comportament de les quals és d’interès per als especialistes d’una banda i l’altra de la frontera.



 

Comentaris (3)

Trending