Experts en el canvi climàtic recomanen reforçar els recursos humans i tècnics per fer recerca

El darrer informe de Nacions Unides insta Andorra a dotar de més personal el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) i a millorar-ne la formació per poder afrontar els reptes d’investigació que depara l’escalfament del planeta

Manifestació de joves per reclamar més esforços contra el canvi climàtic.
Manifestació de joves per reclamar més esforços contra el canvi climàtic.

Els experts sobre canvi climàtic de Nacions Unides consideren necessari que Andorra doti de més recursos humans i materials les institucions de recerca del país, com ara el Centre d’Estudis de la neu i la muntanya (Cenma), ara integrat a Andorra Recerca + Innovació (ARI). Així ho recomanen en l’informe d’avaluació que han emès on analitzen els progressos del Principat en la lluita contra l’escalfament global del planeta. Des de l’organisme de l’ONU que fa el seguiment s’exposa que aquestes mancances han dificultat la recopilació d’informació per fer el treball d’anàlisi.

Així es reflecteix en l’avaluació tècnica per al quart informe bianual, la feina de camp del qual es va fer l’estiu del 2021 i, ara, s’han conegut els resultats. El document, al qual ha tingut accés Altaveu, en línies generals valora de forma correcta els avenços d’Andorra per lluitar contra el canvi climàtic, com ara iniciatives per reduir l’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle o la recerca d’una neutralitat de carboni, prevista per al 2050.

Tot i això, els experts alerten que han tingut dificultat per tenir tota la informació necessària per poder fer aquest treball d’anàlisis. I el motiu rau en el fet que les institucions que han de facilitar dades no tenen prou infraestructura per fer-ho. Així s’indica a l’hora d’identificar fins a 18 punts on cal millorar. Entre ells, la necessitat de “reforçar la capacitat del Govern i de les institucions d’investigació associades, com el Cenma”.

I això hauria d’anar en tres direccions. Per un costat, impulsar la formació dels integrants d’aquestes entitats a l’hora de fer servir el programari per recopilar informació que fa servir Nacions Unides. També caldria, entenen, “impartir cursos sobre l’anàlisi de la incertesa” i “desenvolupar un indicador nacional” que calculi com s’adapta el país a la nova realitat climàtica.

Paral·lelament, s’entén que cal “contractar personal a temps complet” que centri la seva feina en aquest àmbit. És a dir, en com s’ha d’adaptar Andorra al canvi climàtic. Una tasca a fer tant “a nivell tècnic com científic”.

Comentaris (8)

Trending