Les estacions superen la manca de nevades

Les temperatures han permès engegar els canons per tenir un bon mantell, però s’esperen amb ànsia les precipitacions que es preveuen des del servei de meteorologia, i que podrien ser en forma de neu a totes les cotes

Una imatge àerea de Grandvalira.
Una imatge àerea de Grandvalira. Grandvalira

Fa més d’un mes que no es dóna una nevada contundent al país. Concretament, des de després de reis. Això ha fet que les estacions hagin hagut d’engegar canons per tal de poder mantenir un bon mantell i tenir almenys gran part de les pistes obertes. Ha sigut possible, en gran part, gràcies a les baixes temperatures que s’han donat a la nit i que han permès la producció de neu. Tot i això, esperen amb ganes les precipitacions que es preveuen des del servei de meteorologia, que es concentraran a finals d’aquesta setmana, i que poden arribar en forma de neu a totes les cotes.

Des del Servei de Meteorologia Nacional, Gemma Sinfreu explica que aquest any no ha nevat menys que altres, pel que fa a quantitat. Però sí que ho ha fet d’una forma més concentrada, en dues precipitacions fortes. A les estacions s’ha notat aquesta manca de constància, però s’ha pogut salvar la situació d’una forma força satisfactòria. “Aquest any tothom està molt tranquil, a l’estació s’ha de vigilar i fer molta feina, però gràcies que la neu de cultiu és possible per mantenir bones condicions”, asseguren des de Vallnord. Així mateix, fonts de Grandvalira afirmen que “no estan preocupats”, perquè els canons els permet tenir unes condicions de pistes força bones.

El que s’està fent, principalment, és aprofitar les finestres de fred, com expliquen des de Vallnord, per tal de produir aquesta neu de cultiu. A Grandvalira, de fet, és un dels hiverns que més neu s’està produint, si no el que més. “Porta un mes sense nevar i amb sol gairebé cada dia, però les temperatures són relativament baixes i això ens permet engegar-los”, exposen. Dissabte, amb la humitat baixa, a Vallnord també es va aprofitar per treballar la neu de cultiu i poder tenir unes bones condicions de cara al cap de setmana.

A Naturland, d’altra banda, s’han hagut de tancar algunes zones perquè s’han considerat “crítiques” per la manca de neu. Són espais on no hi ha canons i que resulta impossible traslladar neu des d’un altre lloc. Actualment, al parc estan al 50% de pistes obertes, concretament 7 quilòmetres. Al Prat de Conangle, per exemple, sí que es compta amb canons i “hem aconseguit tenir-la amb unes condicions òptimes”. A Vallnord treballen amb el 100% de les pistes en actiu, i a Grandvalira tenen assegurat un mínim del 65%. Actualment, es tenen 195 dels 210 quilòmetres esquiables amb els quals es compta. Per tant, tot i la manca de nevades evident, les temperatures relativament estables han permès que es pugui funcionar amb certa normalitat, tot i comptar amb una neu dura. “Si fes calor seria molt més difícil perquè no podríem tenir producció i no podríem gairebé treballar”, expliquen de Vallnord.

“Al gener les temperatures han estat una mica més altes que la mitjana climàtica dels darrers 30 anys, continuant amb la tendència que ja portàvem”

Malgrat això, “una nevada ens donaria aire”, afirmen de Grandvalira. Sembla que aquesta petició es podria acomplir, segons apunta Sinfreu, “l’anticicló es retirarà una mica i una cua de fons ens aportarà mobilitat atmosfèrica”. El que comportarà això serà una porta oberta de cara a la setmana vinent i finals de l’actual “d’una pertorbació que deixarà precipitacions generalitzades a tot el país i que caldrà anar seguint bé quina evolució té, perquè podria ser en forma de neu a totes les cotes, llavors canviaria el panorama actual”.

A grans trets, però, Sinfreu explica que no ha estat un hivern excepcionalment calorós, tot i que pugui fer aquesta sensació per la manca de precipitacions durant tants dies. De fet, segueix la tendència dels últims anys i, sobretot, dels darrers mesos. “Al gener les temperatures han estat una mica més altes que la mitjana climàtica dels darrers 30 anys, continuant amb la tendència que ja portàvem”, apunta Sinfreu. De fet, des d’Andorra Recerca + Innovació han puntualitzat que ha estat 2.31ºC per sobre de la mitjana. “Tot i això, no és infreqüent que portem tants dies d’anticicló, el 2021 ja va començar amb aquesta mateixa tendència”.

“Hem rebut inquietuds per la quantitat de neu, però el valor numèric estem dintre de la mitjana anual i del gruix, el que passa és que arriba en pocs episodis i molt puntuals”, ha explicat Sinfreu. En aquest sentit, la meteoròloga afirma que aquesta tendència s’anirà produint cada cop més, amb episodis més explosius de precipitacions i temps més llargs sense tenir-ne. Malgrat tot, puntualitza que “a nivell de meteorologia es fa difícil fer prediccions, però a nivell climàtic s’espera que els fenòmens siguin cada cop més extrems, així tindríem nevades més puntuals, amb menys freqüència, però molta més afectació”.

Comentaris (1)

Trending