La despesa hídrica del 2021 deixa entreveure unes xarxes d’aigua potable poc eficients

La pèrdua a nivell parroquial és força dispar, fregant i sobrepassant en algunes ocasions, com a Ordino, el 70% del cabal recaptat, i sent Escaldes-Engordany qui obté la xifra més baixa

Treballs a la xarxa d'aigua de Sant Julià de Lòria.
Treballs a la xarxa d'aigua de Sant Julià de Lòria. COMÚ SANT JULIÀ DE LÒRIA

L’informe d’estimació de la despesa hídrica per usos del país posa en context els diferents consums d’aigua que hi ha hagut durant el 2021, tant a les diferents parròquies, com a estacions d’esquí, FEDA i altres entitats privades com Capesa. De les diferents conclusions que s’extreuen, i observant la pèrdua que es té del cabal recaptat, queda palès que les xarxes d’aigua potable són poc eficients. A algunes de les parròquies, com Ordino, la xifra s’enfila fins al 70%.

A l’informe s’explica que aquella despesa d’aigua que no es compta, que és la que fa referència a consums no facturats, com els regs de parcs i jardins, es correspon al 40% del cabal recaptat, i se l’anomena ‘pèrdues de xarxa’. En aquest sentit, s’ha pogut comprovar, sobretot al desglossament per parròquies i altres entitats, que les pèrdues al país són més elevades. A diferents organismes privats, però, s’és molt més eficient en quant al control de l’ús de l’aigua. Als comuns, però, la situació és ben diferent, i es troben xifres força elevades.

Ordino és la parròquia que compta amb la dada més elevada pel que fa a pèrdues de xarxa, enfilant-se fins al 72%. La població censada al 2021 ha estat de 5.069 habitants, i el consum mig per càpita, sense tenir en compte aquestes pèrdues, és de 131 l/h/d, mentre que si es comptabilitzen s’enfila fins als 464 l/h/d. En contraposició se situa Escaldes-Engordany, que únicament registra unes pèrdues de xarxa del 15%. El consum mig per càpita sense tenir en compte aquestes pèrdues és de 229 l/h/d, mentre que tenint-les tan sols puja fins als 269 l/h/d.

Consum domèstic d'aigua
Consum domèstic d'aigua

El cas de Canillo és particular, ja que a l’informe no únicament es té en compte el comú, sinó també la mancomunitat de Soldeu i la Societat de Fonts de Canillo. Per tant, d’una banda, a la població concretament, no se saben els cabals finals facturats, així mateix, tampoc s’indica l’ús per habitatge i dia, ni les pèrdues de xarxa. La societat d’aigües no ha comptat amb dades del 2021, ja que, segons s’assenyala, s’han tingut problemes amb els comptadors. La informació més completa la facilita Soldeu. En aquest cas, els cabals recaptats tenen un valor de 308.325 m3/any, dels quals només 99.639 m3/any han sortit del dipòsit, i s’acaben facturant 67.716 m3/any. Per tant, es podria parlar d’un 78% de pèrdues de xarxa si únicament es tingués en compte el cabal recaptat, però de pèrdues reals de xarxa, es tractaria d’un 32%.

Pel que fa a Andorra la Vella, el 44% de pèrdues de xarxa inclou, també, el cabal que s’usa per rentar les instal·lacions, entre altres. El consum mig per càpita, sense tenir en compte les pèrdues, és de 216 l/h/d, tenint en compte el cabal captat, s’enfila fins a 390 l/h/d. A Sant Julià de Lòria, el consum s’estima en 153 l/h/d, i tenint en compte les pèrdues, de 255 l/h/d. Per últim, a Encamp, és de 147 l/h/d, i al Pas de la Casa de 261 l/h/d.

En global, i tenint en compte que el cabal facturat ha estat de 6.042.681 m3/any, i el cabal captat de 10.336.402 m3 any la despesa que en sorgeix és de 208 l/h/d a nivell nacional. A l’informe s’indica que l’evolució del consum d’aigua domèstica per dia i habitant segueix una tendència a la baixa. Malgrat l’obertura de fronteres i la posada en marxa del turisme cap a meitat del 2021, es fa palès que encara es tracta d’un any molt afectat per la Covid-19. Les xifres de consum se situen pròximes al 2008. Comparant amb el 2019, a més, encara es denota que cal una gran recuperació per tornar a les xifres habituals.

Evolució de la despesa domèstica
Evolució de la despesa domèstica

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending