DA, Liberals i Ciutadans Compromesos confirmen que els banders no podran dur pistola

Els tres grups de la majoria voten en la comissió legislativa de Medi Ambient l’esmena que retalla la voluntat del Govern d’armar el cos amb arma curta i tot just permeten elements de tipus “coercitiu”

Un cotxe del cos de banders.
Un cotxe del cos de banders.

Confirmat. Els banders no podran dur pistola. La modificació de la llei que regula el cos no està del tot tancada per part de la comissió de Política Territorial, Urbansme i Medi Ambient, però sí que s’ha definit ja l’aspecte que més polèmica ha generat el text: quines armes poden dur els agents. La majoria ha imposat el seu criteri i només s’autoritzaran, per a tasques concretes, les llargues amb l’opció d’elements de tipus “coercitiu”.

D’aquesta forma, els grups de la majoria faran prevaldre el seu criteri, ben diferent del que defensa la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. El projecte de llei original permetia que, a banda de l’arma llarga que ja s’empra -escopeta- en algunes tasques com ara la captura d’animals, el control de gossos perillosos o l’acompanyament als caçadors, també poguessin dur una de curta. Una pistola. La pistola de la discòrdia.

Perquè una part important del col·lectiu dels caçadors no hi està d’acord amb aquesta possibilitat. I, de fet, és el criteri que s’ha acabat imposant en el marc dels tres grups que donen suport al Govern. Per tant, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han acabat canviant el text amb l’aprovació de les esmenes que van presentar en aquest sentit. Els banders, si no canviar res en les properes reunions de comissió, seguiran sense poder dur pistola.

La modificació de la llei dels banders està generant un fort debat en alguns aspectes.

Relacionat

La majoria descarta que els banders portin pistola però ofereix una alternativa “coercitiva”

Sí que s’incorpora una possibilitat alternativa. El text incorporarà que “tanmateix els membres del cos de Banders podran portar armes que no siguin de foc i que siguin idònies per al compliment de les funcions anteriorment referides”. Per tant, s’obre la porta a elements “coercitius” sense acabar d’acotar-los de forma clara. Les esmenes de la majoria posaven com a exemple pistoles de dards anestesiants però la redacció podria permetre també altres tipus d’instruments com ara tasers o porres.

L’esmena hauria tingut el suport únicament dels grups de la majoria. Segons les fonts de la comissió consultades, ni Terceravia ni PS haurien votat a favor. Tot i això, segons les mateixes fonts, els socialdemòcrates haurien retirat una de les esmenes presentades que, justament, volia defensar la possibilitat de portar arma curta.

El treball en comissió de la modificació de la Llei de Banders encara no està finalitzada. Queden encara diverses esmenes per votar, una feina que es vol poder completar la setmana vinent, en una nova reunió de l’òrgan legislatiu.

Comentaris

Trending