El canvi climàtic i l’augment de població amenacen els recursos hídrics a Andorra

La sequera i la disminució del cabal dels rius pot provocar, a llarg termini, restriccions en l'ús de l'aigua als domicilis

Comentaris

Oriol Travesset, coordinador de Sostenibilitat d'Andorra Recerca + Innovació en la conferència d'aquest dijous.
Oriol Travesset, coordinador de Sostenibilitat d'Andorra Recerca + Innovació en la conferència d'aquest dijous. BRU NOYA

La confluència del canvi climàtic, la transició energètica i un model socioeconòmic intensiu en l’ús d’aigua, podria amenaçar la sostenibilitat futura dels recursos hídrics a Andorra. Així ho ha manifestat Oriol Travesset, coordinador de Sostenibilitat d'Andorra Recerca + Innovació en la conferència 'Evolució dels usos dels recursos hídrics i possibles tensions sota escenaris de canvi climàtic a Andorra'. L'acte s'ha fet al Col·legi Oficial d'Arquitectes d'Andorra.

En el pitjor dels escenaris de canvi climàtic, els recursos hídrics poden disminuir a Andorra un 7% d’aquí al 2050. Això ha afegit a l'augment de la població i a anys de sequera pot derivar a llarg termini, segons Travesset, en restriccions de l'aigua d'ús domèstic.

La conferència també ha servit per exposar els resultats del projecte Piragua, que preveu una disminució progressiva del cabal dels rius al Principat durant els pròxims 30 anys a causa dels efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, la iniciativa engloba un treball cooperatiu amb els centres de recerca d’Espanya i França per tal d’establir una evolució dels usos dels recursos hídrics a la zona dels Pirineus que es va engegar l’any 2018. La conclusió principal és que els cabals dels rius han disminuït entre un 4 i un 15% per dècada en funció de les estacions. En gran part, aquesta reducció ve donada perquè les precipitacions també han anat decreixent, en concret, un 2,5% en aquest període.

Travesset preveu que hi haurà uns canvis a nivell estacional, com menys nevades i més plujes a l'hivern, i en aquest context la societat té l'obligació d'adaptar-se. "Hem de racionalitzar l'ús de l'aigua per minimitzar l'impacte sobre el recurs hídric". També caldrà una planificació acurada de l’ús dels recursos hídrcis. En aquest sentit, es podria aplicar un cànon d’aigua, per exemple, per incentivar la reducció del consum domèstic, a més d’insistir en campanyes de conscienciació i sensibilització sobre l’ús responsable de l’aigua. Travesset ha afegit que "Al riu Valira a la Seu d'Urgell o el Segre a Organyà ja es veuen aquestes tendències de disminució".

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending