L’os bru deixa empremta al Cataperdís

La detecció d’unes petjades per part d’unes excursionistes a la zona del pic ordinenc corroborades pels banders confirmen una presència cada cop més habitual dels plantígrads en territori andorrà

Les petjades localitzades aquest dissabte al Cataperdís.
Les petjades localitzades aquest dissabte al Cataperdís. LAURA LÓPEZ

L’any 2019 es va tenir una constatació en forma de petjada a la neu a Canillo. Aquest estiu, el juliol, uns muntanyencs van arribar a veure un ós bru corrent veloç per paratges d’Alins, al Pallars Sobirà, però molt a prop del pic de Sanfonts, a la Massana. Aquest dissabte dues excursionistes del país van tornar a localitzar petjades d’un os a la zona del Cataperdís. És la confirmació absoluta que cada vegada és més habitual la presència de plantígrads en territori andorrà. A Sorteny i a Incles també s’hi han trobat rastres els darrers temps.

Fonts del cos de banders han confirmat que, efectivament, s’ha pogut corroborar que les petjades vistes aquest dissabte sobre la neu del pic ordinenc fronterer amb territori francès corresponen a un os. De fet, aquest diumenge mateix agents del cos rural s’han desplaçat fins al lloc per estudiar més a fons les traces i incorporar tota la informació i les dades d’interès en la base de dades del Grup de Seguiment Transfronterer de l’os bru als Pirineus, on hi ha representants de la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran, el Govern d’Andorra, l’Aragó, Navarra, França i la Fundación Oso Pardo.

Les fonts consultades han explicat que no hi ha dubte de la presència del plantígrad en territori del Principat. Fins i tot, que serien més d’un els exemplars que haurien trepitjat sòl andorrà. Per ara, segons consta, no s’ha divisat cap animal dins del territori nacional. Però més tard o més aviat aquesta situació s’acabarà donant. El que sembla evident, segons algunes fonts, és que l’os que hauria estat recentment al Cataperdís molt difícilment seria el divisat a Sanfonts. No perquè no pugui anar d’una banda a l’altra, ben al contrari, aquests animals es desplacen amb facilitat i rapidesa i el trajecte que separa un lloc de l’altre el superen en poques hores.

L'ós vist a tocar del pic de Sanfonts.

Relacionat

Andorra té deu punts de ‘control de pas’ d’ossos

Seria més aviat per una qüestió de dimensions. Els banders tenen instal·lats controls en una desena de llocs del Principat. A banda d’aquests punts de control fixes, els banders també disposen de càmeres de fototrampeig mòbils que es van col·locant segons les informacions que es reben tant de Catalunya com de França. Per exemple, just abans que es veiés l’os a tocar Sanfonts, els especialistes francesos havien avisat de la presència d’un plantígrad al pic de Boet.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending