Andorra no està en una situació de sequera extrema tot i que el maig passat s’hi va estar a prop

L’AR+I juntament amb l’Oficina de l’Energia i Canvi Climàtic han presentat dos indicadors que han de permetre conèixer l’estat real de la situació de l’aigua i els rius i que han de permetre poder prendre les decisions com, per exemple, restriccions

Lucía Rivero, Guillem Casal i Oriol Travesset.
Lucía Rivero, Guillem Casal i Oriol Travesset. Albert Sanjuan

Andorra Recerca + Innovació i l’Oficina de l’Energia i Canvi climàtic han presentat els indicadors de sequera i de recurs hídric que han de permetre posar a disposició de la ciutadania la situació real de l’aigua i poder prendre decisions sobre possibles restriccions entre Govern i els comuns, tal com ha explicat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal. En aquest sentit, les dades mostren que “portem 24 mesos en una situació de sequera, que va estar molt a prop de ser extrema el maig del 2023, tot i que la situació ara ha millorat”, tal com ha explicat el coordinador de sostenibilitat de l’AR+I, Oriol, Travesset. 

“L’aigua és un recurs escàs i no l’hem de malbaratar”. Així ha començat Casal la roda de premsa per presentar els indicadors. Les darreres dades que es disposen de consum d’aigua per persona i dia són del 2022 i eren de 158 litres, una xifra que encara està per sobre del que marca la Llei d’economia circular. La situació no és per tirar coets, ben al contrari, preocupant. El 2023 el cabal dels rius va tancar un 52% per sota del període de referència comprès entre el 2013 i el 2022. Oriol Travesset ha exposat que “l’any l’hem començat amb un cabal una mica per sobre, però cal tenir en compte tenim menys neu ja hi ha hagut fosa”.

De fet, Andorra fa 24 mesos que està en un episodi de sequera va estar molt a prop d’assolir “un nivell extrem al maig de l’any passat, tot i que ara no estem en aquesta situació, ha exposat”. Per aquest motiu, els indicadors que s’han presentat avui han de servir per poder conèixer la situació real i les tendències que, segons Casal, “permeti prendre les decisions escaients juntament amb els comuns en cas que s’hagin de decretar restriccions”. Assegura que “es farà sempre amb dades objectives”. Cal tenir en compte que la competència de l’aigua de boca és de les corporacions, però des de l’executiu ja s’ha deixat clar que no defugiran responsabilitats.

El 2023 hi va haver mesos amb un dèficit de precipitació, sobretot el març i el desembre, mentre d’altres es va estar per sobre de la mitjana. En l’inici d’aquest 2024, ha exposat que hi ha hagut un 50% menys de pluges

El primer dels indicadors és de clima que conté les anomalies de precipitació i també de temperatures. En aquest cas, la tècnica de l’Oficina de l’Energia i Canvi Climàtic, Lucía Rivero, ha explicat que compten amb l’històric de més de 70 anys de l’estació meteorològica de la central de FEDA. El 2023 hi va haver mesos amb un dèficit de precipitació, sobretot el març i el desembre, mentre d’altres es va estar per sobre de la mitjana. En l’inici d’aquest 2024, ha exposat que hi ha hagut un 50% menys de pluges.

L’altre indicador aporta informació sobre la sequera hidrològica de les conques, i en especial del cabal dels rius. Serveix per quantificar el dèficit de cabal amb un riu amb la mitjana històrica d’un període, i avaluar l’impacte de la manca de cabal sobre els recursos hídrics. En el cas d’Andorra, s’agafen les dades de l’estació de la Borda Sabaté. De fet, segons Travesset, “l’any passat el cabal va estar tot l’any per sota del període de referència”.

Rivero ha explicat que “en els darrers 24 anys hem tingut diverses sequeres bastant perllongades i més intenses. Tot i que els anys 2022 i 2023 han estat més càlids del que és habitual, ha posat en relleu la situació que es va viure el 2008 En aquest sentit, ha dit que “no estem en una situació tan alarmant com en aquell moment”.

Anomalies de precipitació menusal.
Anomalies de precipitació menusal.

SITUACIÓ NO COMPARABLE AMB CATALUNYA

El titular de la cartera de Medi Ambient ha explicat que aquesta setmana ha començat les reunions amb els comuns per tractar aquesta i d’altres qüestions. Sobre si la situació que està vivint Catalunya amb restriccions en les comarques de Girona i Barcelona és extrapolable al Principat, Casal ha exposat que “l’accés a l’aigua no és comparable pel model de xarxa i per la situació del país. Ens podem beneficiar dels moments del desgel i no podem comparar-nos amb un territori més gran quant a l’escassetat i a la disponibilitat del recurs”. Afegeix que “no hi ha d’haver una conseqüència directa que s’apliquin restriccions a baix amb el fet que també s’hagin de fer aquí”.

Per tot plegat, el ministre ha assegurat que “la situació ens preocupa i, si cal, intensificarem les campanyes de conscienciació perquè es faci un consum responsable”. També creu que la nova Llei de l’aigua també hi ajudarà.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending