Andorra aposta per ser exemplar en combatre els gasos d’efecte hivernacle perquè l’impacte és alt

El Principat rep el secretariat d’una delegació de les Nacions Unides que treballa sobre el canvi climàtic amb l’objectiu de millorar els protocols i la transparència sobre les auditories que s’han de realitzar

Un moment de la taula de treball, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.
Un moment de la taula de treball, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. SFGA

“Estem rebent de forma molt important aquest impacte (el dels gasos d’efecte hivernacle) però, en canvi, som poc responsables d’aquestes emissions. Però això volem ser exemplars. I amb la nostra exemplaritat volem tibar d’aquells països” que tenen una responsabilitat molt més elevada, decisiva, en el combat de les emissions dels esmentats gasos. Les paraules són del director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, en el marc del treball que s’està fent avui amb experts de les Nacions Unides.

En efecte, Andorra rep el secretariat de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) i tant Miquel com el secretari d’Estat de Medi Ambient, Marc Rossell, han mostrat la seva satisfacció per poder compartir experiència i treball amb els membres de la delegació, que han d’ajudar a detectar les mancances o els punts de millora en relació amb les auditories sobre la matèria que el país ha d’elaborar en el marc dels compromisos internacionals que té signats.

La voluntat de contribuir a la millora dels processos i a fer “un treball de qualitat” l’ha refermada també el cap de la delegació de l’ONU desplaçada a Andorra, Dominique Revet, que ha ressaltat que el Principat va demanar poder acollir el secretariat i des de les Nacions Unides es va veure positiva la petició atès l’impacte que pot generar el canvi climàtic en un país, ha remarcat també Carles Miquel, que té molta part de la seva activitat lligada a elements que poden ser molt canviants per elements climàtics.

IMG 9461
Carles Miquel donant detalls del treball que s'està fent amb les Nacions Unides.

Revet ha parlat de recomanacions i prioritats, elements sobre els quals també s’han referit Miquel i Rossell, per tal que Andorra pugui fer un treball més beneficiós en conjunt. Augmentar la resiliència i mitigar les emissions és el repte en l’horitzó, ha explicat també el director de l’Oficina nacional de l’Energia i el Canvi Climàtic. Des de l’acord de París en la matèria cal emetre les auditories amb una transparència reforçada. D’aquí que treballs com els que es fan avui amb la delegació de les Nacions Unides es consideri molt important.

Carles Miquel ha esmentat quatre grans eixos que tenen incidència al Principat en relació amb els gasos d’efecte hivernacle. La producció d’energia, la indústria, que tot i ser molt petita és on hi ha el marge de millora més gran probablement, la gestió dels residus i la capacitat d’absorció dels paratges naturals. El director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic ha recordat que els esmentats gasos, producte de l’emissió de diòxid de carboni, no tenen un efecte directe sobre la salut però contribueixen a l’escalfament global del planeta.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending