La iniciativa d’àmbit nacional s’ha adreçat al conjunt de la ciutadania i la fase d’informació i de recull de dades va començar el 9 de març i va acabar el 12 d’octubre d’aquest any. A banda de servir com a base de la futura llei d’Economia Circular, el procés també s’ha definit per copsar les impressions de la població sobre els actuals models de consum i de reciclatge i conèixer les propostes de les persones enquestades en aquestes matèries.
La voluntat de l’Executiu és que el nou text legislatiu permeti establir un model de consum circular que permeti una millor gestió dels recursos i una disminució dels dels residus
L’enquesta s’ha estructurat en un total de 19 preguntes. Així, 9 són d’escala amb valoracions numèriques de l’1 al 5 per determinar el grau d’acord o de desacord amb el contingut. Un total de 6 preguntes són d’elecció múltiple i les darreres 4 preguntes són obertes. El procés també ha comptat amb una sèrie de missatges informatius en el compte de Visc a les xarxes socials de Facebook, Instagram i Twitter.
La voluntat de l’Executiu és que el nou text legislatiu permeti una transformació dels models de producció i de consum de la ciutadania, passant d’un sistema lineal -produir, consumir, llençar- a un model circular que permeti una millor gestió dels recursos i una disminució dels dels residus, augmentant la reutilització i fomentant el reciclatge de residus a fi que les matèries reciclables entrin de nou en les cadenes productives.
Els enquestats creuen que és prioritari eliminar els envasos, les bosses, les safates, la coberteria i les palletes d’un sol ús, entre altres productes.
Segons ha explicat Govern, una de les bases de l’economia circular és avançar cap a la prevenció de residus, és a dir, evitar la seva generació innecessària. “La sensibilització sobre el consum de productes d’un sol ús, principalment els de plàstics, és un exemple clar dels residus que es poden prevenir”, han destacat. Segons les dades recollides en l’enquesta, un 75,60% dels participants estaria a favor de la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús i també veurien positivament restringir els productes que entren al país en funció dels materials que els formen i en funció del seu ús.
De manera més concreta, els enquestats creuen que és prioritari eliminar els envasos, les bosses, les safates, la coberteria i les palletes d’un sol ús, entre altres productes. Per contra, aposten per l’allargament de la vida útil dels productes, establir més mesures de prevenció en la generació de residus, donar i intercanviar productes i lluitar contra l’obsolescència.
Objectius de reciclatge alineats als europeus
Paral·lelament a la publicació de les dades de l’enquesta, aquest dimarts al matí s’ha reunit la Comissió de Coordinació i Desenvolupament del Pla Nacional de Residus (PNR) presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, i amb la presència de representants dels comuns, del ministeri de salut, d’associacions de defensa de la natura i dels gestors de residus d’Andorra.
La comissió ha acordat que el nou pla nacional de residus haurà de fixar uns objectius de reciclatge alineant-se, com a mínim, amb les directrius establertes en les directives europees. En aquest sentit, la prevenció de residus lligada amb un consum sostenible i responsable i la lluita contra el malbaratament alimentari seran els programes prioritaris. En la reunió, també s’han tractat els avenços del projecte de llei d’Economia Circular, que anirà estretament vinculat amb el futur del Pla Nacional de Residus.
Comentaris (1)