El 2023 es generen un 1,7% més de residus per la construcció i els fangs de les depuradores

Els residus urbans disminueixin un 2,1% mentre Govern i comuns treballen per aconseguir millorar la recollida de les diferents fraccions amb possibilitat d’introduir el tancament de contenidors

Un instant de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus.
Un instant de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus. SFGA / CEsteve

El 2023 s’ha tancat amb un petit increment de la generació de residus. Segons ha donat a conèixer el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, concretament es van generar 152.196 tones de residus, el que suposa un creixement de l’1,7% respecte al 2022. Bona part de l’augment s’explica per l’augment de residus de runa lligats a la construcció així com pels fangs de les depuradores.

Les dades les ha donat a conèixer Casal en finalitzar la reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus que s’ha celebrat aquest dilluns entre el Govern i els comuns. En aquest sentit, ha destacat que en el cas de les runes procedents de la construcció s’ha registrat un augment del 3%, mentre que els fangs de les depuradores “per una situació tècnica”, des de mitjans del 2022 i durant tot el 2023 s’han hagut d’exportar. Del total de residus, un 78% s’han exportat i la resta s’han tractat internament.

En el cas dels residus urbans, han disminuït un 2,1% , quedant amb 49.635 tones, “tot i haver incrementat la població” i ha destacat també el fet d’estar al voltant del 49% de reciclatge, una xifra que frega el 50% fixat com a objectiu per al 2030.

Un treballador fa la recollida porta a porta a Andorra la Vella.

Relacionat

Medi Ambient no veu factible estendre la recollida porta a porta a tot el país

El ministre ha destacat que durant la reunió amb els comuns s’han emplaçat a trobar la manera de “millorar per disminuir els residus que generem però també que aquells que recollim els recollim millor i d’una manera més eficient”. Així s’han plantejat calendaritzar les accions que es podrien dur a terme en el cas dels residus provinents de l’ús domèstic i que podrien incloure “tancar contenidors” o estendre altres proves pilot de recollida porta a porta, si bé, tal com ja va explicar l’Altaveu és una mesura que no es veu possible d’estendre a tot el país ja que es prefereix buscar mètodes que s’adaptin millor a la realitat de cada parròquia.

Tampoc no hi ha data, de moment per a la generalització de la recollida de la fracció orgànica. “Cal tenir en compte que un cop incorporades noves fraccions, cal millorar la resta i tenim marge de millora”, ha afirmat, remarcant que des de l’administració s’han previst campanyes de sensibilització així com treball a les escoles.

CONSTRUCCIÓ

Sobre la gestió dels residus procedents de la construcció, Casal ha explicat que tot i que és un dels motius de l’increment global de generació de residus la qüestió no s’ha tractat en la reunió perquè la competència sobre abocadors recau en els comuns. El ministre ha admès que “hi ha certes tensions” però ha insistit que des del Govern “tenim poc marge de maniobra”. En aquest sentit, ha confirmat que no s’havia presentat cap sol·licitud de nou abocador.

Comentaris (2)

Trending