Martí s'erigeix ara en jutge i sentencia en el discurs de Cap d'Any que hi havia blanqueig a BPA

Comentaris

Martí s\'erigeix ara en jutge i sentencia en el discurs de Cap d\'Any que hi havia blanqueig a BPA
Martí s\'erigeix ara en jutge i sentencia en el discurs de Cap d\'Any que hi havia blanqueig a BPA

El cap de Govern, Toni Martí, s’ha erigit els darrers dies del 2015, també, en jutge. I ha sentenciat en el seu missatge de Cap d’Any que a Banca Privada d’Andorra (BPA), sí o sí, s’hi blanquejaven diners. No hi ha cap sentència judicial ferma -sí n’hi ha, i al portal justícia.ad es pot comprovar, en relació a d’altres bancs-, però Martí ja ha fet la seva pròpia resolució: “Els casos de blanqueig que afectaven un banc en concret van fer trontollar tota la plaça financera i van posar en risc la recuperació de l’economia”, afirma el màxim responsable de l’executiu en una al·locució enregistrada davant el taulell de Tràmits de l’edifici administratiu. Martí destaca el repte de l’acord amb la UE o la reforma sanitària entre les qüestions més destacades per aquest 2016 que acabem d’estrenar. “El 2016 ha de ser l’any de donar un nou impuls a la política reformista i equilibrada que tots junts hem implementat durant els últims anys”, manifesta el líder demòcrata.

Martí centra els primers passatges del seu discurs en el ‘cas BPA’, les conseqüències que al seu parer ha tingut i, també, el que finalment ha comportat: “Els andorrans hem sabut transformar la debilitat en fortalesa”, manté. “El risc era molt gran i Andorra era molt fràgil”, explica abans de tornar a insistir que “hem sabut -un cop més- fer de la necessitat, virtut; de la debilitat, fortalesa”. I hi afegeix: “Els treballadors directament afectats per la crisi, els clients de l’entitat afectada, els organismes de supervisió i control, les conselleres i els consellers generals que representen la voluntat popular, la immensa majoria dels ciutadans i ciutadanes… tots hem sabut donar una lliçó de civisme i d’unitat nacional quan Andorra ens ha necessitat.” Martí no esmenta ni ‘casos Pujol’ ni que sis de cada deu ciutadans lamenta la poca transparència de les autoritats administratives en la gestió de la crisi de BPA. I davant la incertesa que l’afer encara està generant i genera, el cap de Govern assegura que “la crisi originada el març passat està encarrilada i l’economia continua donant signes de recuperació”. Toni Martí parla del descens de l’atur, de l’increment de llocs de treball i de l’obertura de nous comerços.

En relació a l’ara finit 2015, el màxim responsable governamental ressalta els dos processos electorals que hi ha hagut. I els ressalta, especialment, per deixar clar que “la ciutadania -amb la seva veu plural- ens ha donat un missatge d’estabilitat i de continuïtat amb les reformes”. Martí explica que en els propers dies anunciarà els canvis ministerials que hi ha pendents. I un cop que es concretin, l’equip resultant haurà “d’encarar alguns dels reptes pendents, com la reforma sanitària, l’ordenació de la funció pública i els ajustaments necessaris en el sistema de competències i transferències dels comuns”. I és a partir d’aquí quan fa referència a l’acostament a Europa.

Acord amb la UE

“Un dels grans projectes col·lectius que concretarem durant el 2016 és l’acord d’associació amb la Unió Europea. Un acord que va en la línia de la trajectòria d’obertura i d’intensificar les relacions amb Europa que els successius governs han dut a terme al llarg dels últims 25 anys.” Per a Martí, l’entesa amb la UE “permetrà als andorrans i a les andorranes viure, treballar, estudiar i fer negocis a Europa en peu d’igualtat amb els ciutadans europeus. Els andorrans necessitem horitzons més amplis i més oberts que els que marques les nostres muntanyes”. Assegura el màxim responsable de l’executiu, que “per ser europeus, els andorrans no hem de deixar de ser andorrans. Ben al contrari: els andorrans hem de ser europeus per poder seguir sent andorrans en el món global que ens ha tocat viure”. El polític escaldenc referma la voluntat i necessitat que hi hagi un gran pacte d’Estat -de moment els liberals s’hi mantenen al marge- sobre la qüestió europea.

Martí, que també cita aspectes com el canvi climàtic, acaba referint-se a idees més genèriques. Des d’assegurar que “el meu Govern i jo volem una Andorra oberta al món”, fins a esmentat que “els responsables polítics hem de saber trobar solucions als problemes i convertir els reptes en oportunitats”. Tot dedicant un breu record a “aquelles famílies que s’han vist obligades a deixar la seva terra fugint de l’extremisme i la intolerància”, el cap de Govern assegura que “tenim un gran futur si ens mantenim fidels al millor del nostre passat” i acaba afirmant que hem de ser “agraïts amb el que hem estat. Orgullosos del que som. I confiats en el que podem arribar a ser”.

Comentaris

Trending