Martí defensa Cinca a ultrança i ataca amb virulència "aquells que volen que el procés de BPA descarrili"

Comentaris

Martí defensa Cinca a ultrança i ataca amb virulència \"aquells que volen que el procés de BPA descarrili\"
Martí defensa Cinca a ultrança i ataca amb virulència \"aquells que volen que el procés de BPA descarrili\"

El cap de Govern, Toni Martí, ha mostrat aquest dimecres el seu “suport incondicional” al ministre de Finances, Jordi Cinca, i després de deixar clar que Cinca ni dimitirà ni el destituirà per l’afer dels ‘Papers de Panamà’ que ha posat sobre la taula el pas del titular de Finances per Orfund, ha assegurat que “no vull ni pensar que tot això es fa perquè el procés de BPA descarrili”. Martí ha comparegut de forma extraordinària arran de la petició de dimissió feta pel Partit Socialdemòcrata (PS), però mentre ha acabat ‘salvant la vida’ a la formació liderada al Consell per Pere López, ha mirat de ser molt contundent, sense concretar amb noms, contra “aquells que voldrien que no s’acabés culminant” el procés de resolució de BPA per tal que es pugui beneficiar “interessos personals” per sobre de l’interès general. Martí ha arribat a deixar clar que el gabinet jurídic estudia emprendre accions contra tots aquells que qüestionin o posin en dubte la línia oficial. “Ho farem a desgrat”, ha pretès deixar clar. “Però analitzarem el que s’ha dit fins ara i esperem que no haguem d’analitzar més”, ha etzibat com voler deixar clar que ja n’hi ha prou i ningú s’ha d’atrevir a criticar amb vehemència l’actuació governamental.

La compareixença de Martí, just abans que l’habitual de Jordi Cinca, a qui ja no se li ha fet cap pregunta ni sobre els ‘Papers de Panamà’ ni sobre Orfund ni sobre una eventual dimissió, ha seguit la roda de premsa feta unes hores abans pel secretari d’organització de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal, que també havia fet una encesa defensa de Cinca i havia deixat entreveure que el pitjor que li pot passar al Principat és que el titular de Finances dimiteixi o se’l faci plegar. El cap de l’executiu ha tancat el cercle amb un ferri suport al responsable ministerial, que ha assegurat que amb l’activitat professional vinculada amb la societat panamenya de la qual Cinca va reconèixer ser el seu apoderat durant un any -encara que en continuaria tenint les accions després- “no hi havia res d’il·legal ni hi havia res d’immoral”. A banda de defensar el responsable de Finances -“compto amb el ministre Cinca com compto amb tots i cadascun dels ministres del Govern”- i de garantir que l’executiu continuarà “implementant un programa de reformes”, l’al·lucució de Martí, visiblement nerviós -els moviments el delataven i mirava d’ocultar la tensió amb un somriure molts cops irònic i gairebé permanent- s’ha centrat en atacar amb duresa als crítics amb la gestió del ‘cas BPA’: “Aquells que volem que el procés descarrili no se’n sortiran. El full de ruta se seguirà implementant.”

És clar que per justificar la seva aparició s’ha hagut de referir al PS i la seva petició de dimissió de Jordi Cinca. Però aviat els ha exemptat de certes responsabilitats. Primer ha acusat la formació lidera per López i David Rios de “demanar (la dimissió) sense contrastar res” i l’ha acusat de contribuir “ells a crear aquesta mala imatge” . Però després ha deixat clar que “la gent del PS no forma part d’aquest grup de gent” que al seu entendre difama, calúmnia i injúria el Govern, les institucions i els seus representants per frenar el procés de BPA. “El PS ho fa per desgastar un ministre, per desgastar el Govern, però hi ha altres coses amb les quals podria desgastar” i “no se n’adona que està contribuint a malmetre el nom i la imatge d’Andorra”. Sense dir-ho obertament, Martí ha deixat clar que estava arremetent contra Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i ha estat més subtil però igual de directe en focalitzar els seus atacs contra l’entorn dels accionistes majoritaris de BPA. I just fetes aquestes insinuacions i duta a terme una nova defensa de Cinca, i d’assegurar que el Govern d’Andorra és i serà “respectuós amb totes les persones”, quan ha anunciat que s’estudiaran accions jurídiques contra aquells que “aquestes últimes setmanes han creuat les línies vermelles”. “Farem la nostra feina. I passarem del circ mediàtic, si n’hi ha; i superarem les calúmnies i les injúries”, ha dit el màxim responsable governamental.

Martí també ha aprofitat per dir que espera que el 4 i 5 de maig, per quan està programat el debat de d’orientació política, ja “s’haurà culminat el procés de resolució de BPA”. En aquest sentit ha remarcat que té “la ferma convicció que anem per la bona direcció” i ha recordat que fa uns mesos “es deia que la millor solució seria que hi hagués un comprador i que fos un comprador estranger”. I en aquest marc ha celebrat les dues ofertes rebudes. Ha obviat, però, el cap de Govern que el més ferm defensor del fet que el comprador fos estranger havia estat el propi Jordi Cinca. I tampoc no ha tingut en compte malgrat dir que les propostes rebudes “no són menors” que es tracta dos fons voltor l’un amb molts pocs èxits darrerament, sobretot quan ha acudit a processos a Espanya, i l’altre amb, en principi, poquíssima rellevància i menys potencial encara. “No cal que els diguem (a l’AREB, que ha recordat que és qui haurà de fer l’anàlisi del procés i acabar decidint sobre les ofertes) que l’objectiu és que no hi hagi quitances.” Martí ha reconegut que “m’hauria agradat” que es presentés algun banc del país, però que davant les alternatives existents “hauríem d’estar com a mínim esperançats”.

I després de gairebé mitja hora de discurs i d’algunes preguntes amb resposta d’aquella manera, el cap de l’executiu ha acabat recordant que Andorra “sempre ha fet de les crisis una oportunitat” i ha sentenciat amb una frase lacònica: “Aquest país no pot estar contínuament sotmès a una guerra civil política.”

Comentaris

Trending