Martí defensa aferrissament un acord amb la UE sense aclarir què passarà ni amb el tabac ni amb les franquícies

Comentaris

Martí defensa aferrissament un acord amb la UE sense aclarir què passarà ni amb el tabac ni amb les franquícies
Martí defensa aferrissament un acord amb la UE sense aclarir què passarà ni amb el tabac ni amb les franquícies

El cap de Govern, Toni Martí, ha fet una aferrissada defensa de la necessitat d’arribar a un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) sense acabar d’aclarir quina afectació tindria el pacte sobre els productes tabaquers ni les franquícies -“la UE té sensibilitat”, ha repetit en diverses ocasions- però deixant clar que és fonamental per al sector financer. I “un país sense banca s’ha acabat”. Durant pràcticament una hora, Martí, que ha tornat a assegurar que convocar eleccions anticipades seria “una irresponsabilitat”, s’ha mostrat “satisfet” amb la gestió institucional de la crisi de BPA que intenta fer veure que està superada però amb les seves pròpies paraules evidencia que no i no ha descartat ampliar el Govern amb algun ministre més, encara que no seria una decisió que pretengui adoptar en breu.

Les negociacions amb la Unió Europea han centrat pràcticament tres quartes parts de l’entrevista que se li ha realitzat al màxim responsable governamental en el programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió. Martí ha remarcat que l’acord d’associació és “un tren que no tornarà a passar” i entre les moltes frases que ha deixat anar sobre aquesta qüestió, moltes llançades contra els sectors crítics, ha afirmat que “no s’hi val a dir que ho estem perdent tot quan gairebé no hem negociat res”. Sense dir-ho de forma contundent, el cap de Govern ha vingut a dir que l’única via de sortida per a Andorra és el pacte que s’està treballant amb la UE. “Quina és l’alternativa?”, s’ha demanat en algun moment tot indicant que “res ha crescut a Andorra al tomb del proteccionisme” i que “hem de defensar el que som però, sobretot, el que podem ser”. En aquest sentit, Martí ha vingut a dir que no es pot viure “de la nostàlgia del passat”. “Jo tinc respecte pel passat però no enyorança”, ha deixat anar el cap de l’executiu.

Toni Martí també ha assegurat en diferents ocasions que “Andorra està respectadíssima a nivell internacional” i ha deixat anar diversos indicadors que, segons ell, evidenciarien la remuntada econòmica que hauria experimentat el país el darrer any. Així, hi hauria 308 aturats quan s’havia arribat, segons les seves dades, a uns 1.300; les importacions hauran crescut durant el 2016 de l’ordre d’un 6,6%; “la construcció està creixent al tomb d’un 3% i el sector immobiliari està creixent el 5%”. Seguint la nova política governamental de no parlar del ‘cas BPA’ -curiosament ha agraït la feina feta en la gestió de la crisi per l’INAF i l’AREB però no ha esmentat en cap cas la UIFAnd- només ha demanat que “es deixi fer a la Justícia” (no se li ha demanat sobre les penes que sol·licita la fiscalia) i en relació a les suposades pressions que estaria rebent el Govern per aquest afer ha afirmat: “Qui no vulgui pols que no vagi a l’era; però qui ha fet la pols no cal que la tiri als ulls dels altres.”

Martí, que també ha fet unes pinzellades en relació amb les converses que es mantenen amb els cònsols de les parròquies per reformar les transferències i les competències, ha lamentat que Vall Banc no pugui encara operar amb dòlars i especialment en renda variable i, en aquest darrer sentit, ha dit que espera que hi hagi un desbloqueig “en els propers mesos”, en plural, allargant així, de molt, els terminis que el propi Govern ha anat donant. El propi Toni Martí, en seu parlamentària, va dir, després d’una sessió de Consell, que hi hauria una solució abans no s’acabi l’any. Aquest dimecres mateix, el ministre de Finances, Jordi Cinca, pronosticava que la solució arribaria en qüestió de setmanes. Però sembla que la cosa s’allarga. I sobre la qüestió que Martí s’ha fet l’orni, que n’ha passat olímpicament, és quan se li ha demanat si hi haurà fusions bancàries. El cap de Govern ha sentit ploure i ha parlat del sexe dels àngels.

“No hi ha problemes amb el tabac”

Bona part de l’entrevista, ja s’ha dit, ha girat sobre la necessitat d’arribar a un acord amb la Unió Europea, que Martí ha aprofitat per anar tirant dards enverinats vers aquells que sóc crítics amb la negociació, que el cap de Govern creu ben encarades encara que en una fase incipient. Martí ha afirmat, com ja havia dit la setmana passada, que “no hi ha problemes amb el tabac” i ha garantit que l’executiu defensa l’acord duaner del 1990. Ha parlat, però, d’una “modernització de l’acord duaner” i a partir d’aquí, o just parlant de modernització, ha entrat en un espiral on no ha aclarit res. 

Allò que regulava l’acord comercial de fa un quart de segle s’integraria al nou conveni amb la UE “amb altres regles però amb la sensibilitat” respecte les necessitats que pugui tenir Andorra. Martí no ha explicat en què consistirien aquesta noves regles. Ni tan sols ha volgut entrar en si hi haurà temps de transició ni res de tot això. Ha insinuat que la nova fórmula que acceptaria Brussel·les permetria que el 25% dels ingressos de l’Estat continuessin provenint del tabac. Però ha estat una resposta vague, sense més. L’acord duaner passaria a ser, segons el cap de l’executiu, “molt més modern hi haurà menys risc de perdre” allò que ara permet. Perquè, i això també, Martí ha deixat clar que el tabac o les franquícies no ho són tot i hi ha altres sectors que necessiten l’acord d’associació sí o sí.

I aquí és quan Toni Martí, per exemple, ha deixat clar que l’acord amb la UE és necessari per obtenir el passaport financer i que els bancs andorrans puguin mantenir les seves matrius al Principat i no n’hagin de marxar. “Ens hi va bona part de la sobirania financera”, ha dit el mandatari governamental en el sentit que si no hi ha acord amb la UE hi ha el perill que les entitats bancàries deixin el país. “El tabac no és l’únic problema”, ha deixat clar alhora que explicava que “hi ha coses que no es poden gestionar des de casa si no es pot fer abans l’acord d’associació”. En aquest sentit, per exemple, l’entesa amb Brussel·les també seria necessària per poder tenir un hipotètic accés al Banc Central Europeu. 

El líder demòcrata ha assegurat que s’han de preservar els grans pilars econòmics però també obrir-se a noves possibilitats. I això només és viable, segons Martí, amb un acord amb Brussel·les, que ha de garantir el futur als joves, a les generacions posteriors a les del cap de Govern, que han viscut, especialment, el creixement econòmic més espectacular d’Andorra. Per això Martí ha recordat que té tres fills que “no venen tabac, no venen gasolina, i no treballen en un banc”. Per cert, que segons Martí, en la llista de coses positives viscudes pel país aquest darrer any hi ha el fet que “en les inversions reals estrangeres, les dels francesos han superat les dels espanyols”. I això per negar que “el cap de Govern s’ha venut a Espanya”.

Altres qüestions

Al marge de l’acord d’associació, la resta de qüestions han quedat molt difuminades. “Sí que estic satisfet” de la gestió de la crisi de BPA, ha dit, alhora que “vull donar les gràcies a les institucions. A la feina de l’INAF i l’AREB”. La UIFAnd s’ha quedat al tinter. I la part que el satisfà menys és el bloqueig de la renda variable de BPA dipositada a Credit Suisse que encara perdura. El desbloqueig “hauria de ser efectiu els propers mesos”. Amb el ‘cas BPA’, Martí hi ha passat volgudament de puntetes. I després de demanar que es deixi fer a la Justícia també ha demanat que “no és faci més” pressió, “crispació induïda”. “Si hi he participat en demano excuses. El Govern d’Andorra no hi participarà en això”.

Ha negat que tingui intenció de fer eleccions anticipades perquè seria “una irresponsabilitat” entre altres coses perquè “s’han fet molts deures” i, ha insistit, “es digui el que es digui, estem molt ben vistos a nivell internacional”. Martí també ha deixat l’oberta a incorporar algun ministre més, però en principi no seria en breu, però sí que “hi ha moltíssima feina”. I quan se li ha demanat per la successió, sense dir noms ha deixat implícitament descartada Conxita Marsol, i ha assegurat que hi ha persones “molt més vàlides que el cap de Govern actual”. El mandatari escaldenc ha assegurat que “està bé que no hi hagi cap candidat clar” i que allò important “és el projecte i no pas perquè hi hagi algú que aglutini”. En aquest sentit ha garantit que “tothom tancarà files al tomb del candidat”.

Comentaris

Trending