Marsol es fixa iniciar la reconstrucció dels Serradells el febrer i fer obres durant 14 mesos a raó de 7 milions d’euros

La majoria actual ho deixarà tot a punt perquè el proper comú pugui adjudicar, si ho creu oportú, els treballs, mentre s’intenta tancar un acord amb les asseguradores per la cobertura del sinistre

Una simulació de com quedarà l'interior de la piscina una vegada reconstruïda.
Una simulació de com quedarà l'interior de la piscina una vegada reconstruïda.
El comú d’Andorra la Vella ho deixarà tot apunt perquè la propera corporació, si ho creu oportú, sols arribar a casa comuna, pugui adjudicar les obres de reconstrucció dels Serradells, especialment de la piscina, la principal afectada per l’incendi d’ara fa un any, però també d’altres parts de l’equipament. La cònsol major, Conxita Marsol, creu que les obres podrien començar al febrer i durarien 14 mesos, fet que possibilitaria arribar a temps als Jocs dels Petits Estats del 2021, encara que la mandatària comunal ha deixat clar que no és cap prioritat. El projecte presentat aquest divendres, i que suposa remodelar de forma molt notable no només la piscina sinó també la façana, per exemple, està valorat en 7 milions d’euros.

El concurs es convocarà la setmana que ve encara que l’actual majoria comunal ja ni tan sols obrirà les ofertes. Menys encara adjudicarà unes obres que en gran part es finançaran a partir del que hauran d’abonar les asseguradores producte del sinistre hagut el 22 de novembre de l’any passat. Marsol ha reconegut, tal i com ha avançat l’Altaveu, que encara no hi ha acord per la cobertura del sinistre. El peritatge independent ja tancat i validat per totes les companyies d’assegurances que intervenen en el sinistre estableix els danys i perjudicis causats per l’incendi en 6,2 milions d’euros. Sobre pràcticament 5 milions l’acord és total. Ara, l’asseguradora comunal i la de l’empresa adjudicatària dels treballs on es va originar el foc -l’empresa Progec- discuteixen sobre qui ha d’assumir d’entrada el cost dels treballs que s’estaven efectuant en el moment de l’incident.

La caiguda d'usuaris i abonats al centre esportiu per no poder usar la piscina suposarà unes pèrdues al comú de 800.000 euros que reclamarà a Progec

Quan una administració adjudica uns treballs, normalment l’equipament sobre el qual s’intervé passa a ser responsabilitat de l’empresa que realitza els treballs. Des d’aquest punt de vista, hauria de ser l’asseguradora de Progec qui s’hauria de fer càrrec del cost de la remodelació de la façana que s’estava executant en el moment del sinistre. Una mica més d’un milió d’euros pel que ha insinuat Marsol. Però l’asseguradora considera que com que el comú té una pòlissa que cobreix la totalitat de l’equipament, ha de ser aquesta pòlissa qui cobreixi la despesa en primera instància. Pel mig encara hi cap la possibilitat que sigui Progec directament qui assumeixi el cost de tot plegat tornant a fer les obres que feia quan l’incendi.

Marsol ha volgut treure ferro, però, a la discussió legal tot mostrant la seva voluntat que no calgui acudir als tribunals a dirimir eventuals diferències. També ha explicat la cònsol que arran de l’incendi durant dos anys i mig la piscina serà inservible i això, ha reconegut Marsol, ha comportat una caiguda d’usuaris, d’abonats. No ho ha quantificat en davallada de socis però sí en el que deixarà d’ingressar en aquests dos anys i mig el comú: 800.000 euros que també seran reclamats a l’asseguradora de Progec i que, en principi, no hi haurà cap problema perquè siguin degudament abonats.

La remodelació

Més enllà de la discussió amb les asseguradores, la cònsol de la capital ha insistit una vegada i una altra que l’important és refer un equipament paradigmàtic per a la parròquia. S’aprofitarà l’actuació per fer millores suplementàries al cremat per l’incendi i posar al dia una instal·lació de tres dècades. D’aquí que la intervenció costi més del que són els danys causats pròpiament per l’incendi, que no hi ha discussió que es va iniciar per uns treballs de soldadura a la bastida de la façana. Marsol ha assegurat, això sí, que les obres que es feien en el moment del sinistre s’estaven duent a terme seguint fil per randa, materials inclosos, el plec de bases i les seves exigències.

“S’aprofita (la desgràcia d’ara fa un any) per millorar una instal·lació que té trenta anys i adaptar-la” als temps actuals, ha assegurat la cònsol major

Ara, però, s’exigiran materials menys ignífugs per fer tots els aïllaments que s’hagin de fer. I, així, enlloc d’usar poliestirè, un material que sens dubte va contribuir decisivament a la propagació del foc ara fa un any, s’utilitzarà llana de roca, que és una mica més resistent a les flames. Sia com vulgui, la reconstrucció començarà per l’enderroc de bona part de l’equipament. Des de la façana a la piscina passant per parts d’algunes de les sales que tocaven la zona més malmesa. La cap de l’àrea d’urbanisme comunal, Maria Victòria Cobo, ha explicat que les grans bigues no s’han de tocar, però sí l’estructura secundària. Davant del dubte de quin podria ser el seu comportament després d’una llarga exposició a altes temperatures s’enderroca i es torna a construir.


Els cònsols Miquel Canturri i Conxita Marsol escolten la cap de l'àrea d'urbanisme, Maria Victòria Cobo, donar detalls del projecte. | ALTAVEU

Es millorarà la impermeabilització i els acabats, amb un enrajolat de ceràmica, per exemple, es faran les grades de nou, es renovaran per a millor aspectes del filtratge d’aigua o de la ventilació… “S’aprofita (la desgràcia d’ara fa un any) per millorar una instal·lació que té trenta anys i adaptar-la” als temps actuals, ha assegurat la cònsol major. Es preveuen uns 14 mesos d’obres i “no hi hauria d’haver cap problema” perquè els Serradells estigui apunt per als Jocs dels Petits Estats del juny del 2021. Ara, Marsol ha deixat clar que la prioritat no és la cita esportiva: “La prioritat és la reconstrucció dels Serradells”. L’important, ha recalcat la cònsol, és fer passar el missatge que s’està ja “en fase de reconstrucció”.

“No hi hauria d’haver cap problema” perquè els Serradells estigui apunt per als Jocs dels Petits Estats del 2021; ara, Marsol ho té clar: “La prioritat és la reconstrucció”

El concurs preveurà, per dir-ho d’alguna manera, tres lots: d’una banda, l’enderroc; i de l’altra, la reconstrucció dividida al seu torn en dues fases: la façana i la resta. ¿Per què aquesta diferenciació? Doncs per les negociacions o discrepàncies que hi ha amb l’adjudicatària dels treballs anteriors i la seva asseguradora. Si Progec decideix assumir la reconstrucció de la façana, només caldrà licitar les obres d’enderroc i el fet de refer la piscina més tot el que l’envolta a nivell d’estructura interna. El concurs deixarà ben clar la possibilitat que quedi desert. Es podria donar el cas que Marsol i el seu equip no tornin al comú i la futura corporació vulgui fer marxa enrere en el projecte. Per tant, això també es contemplarà.

“Hem de ser superlegalistes”, ha deixat clar la cònsol major parlant de tots els aspectes relatius als Serradells i el seu entorn. Dels 6,2 milions que s’han avaluat els danys causats per l’incendi, les asseguradores ja n’han sufragat prop de mig milió a base de treballs de retirades de bastides, de neteja d’algunes dependències… però el gros de tot plegat, la piscina, està com va quedar el 22 de novembre del 2018 després que els bombers donessin per extingides les flames. Tot per si s’acaba havent d’acudir als tribunals. Conxita Marsol ha explicat que malgrat que no creu que s’hagi de canviar cap normativa arran de l’incendi fortuït, el comú sí que es més exigent alhora d’exigir assegurances a eventuals adjudicataris o d’incorporar materials més robustos en certes obres.

Alhora, també ha deixat dit la mandatària comunal que en funció de com acabin les negociacions amb Progec, aquesta empresa es podria situar com a deutora del comú d’Andorra la Vella i, en conseqüència, s’acabaria invalidant per poder-se presentar a concursos de l’administració pública. Tot un dard enverinat llançat amb un somriure de la dona avui de verd cap a l’adjudicatària amb qui no s’acaba de tancar l’acord per la cobertura del sinistre. Però la reconstrucció és el primer.

Comentaris (4)

Trending