Malestar en sectors de l'administració per l'increment en la retribució d'ambaixadors

Comentaris

Malestar en sectors de l\'administració per l\'increment en la retribució d\'ambaixadors
Malestar en sectors de l\'administració per l\'increment en la retribució d\'ambaixadors

L’increment que experimenten les partides del pressupost per aquest 2016 destinades a la remuneració dels ambaixadors o càrrecs diplomàtics de designació política estan generant un cert malestar en alguns sectors de l’administració general, que lamenten que mitjançant la revisió a l’alça d’un seguit de primes i complements específics s’estigui produint un augment de sou encobert quan la llei prohibeix taxativament que s’augmentin els salaris públics. Les fonts consultades, que han deixat clar que el neguit no és pas generalitzat però sí que amoïna perquè acaba demostrant l’arbitrarietat amb què suposadament actuen els dirigents polítics, han assegurat que l’exemple més significatiu és el que fa referència a l’ambaixada d’Andorra a Espanya, ocupada per Jaume Gaytan Sansa.

La partida relativa a les retribucions bàsiques per als alts càrrecs diplomàtics ha experimentat un increment percentual superior al 15% posant en relació el pressupost per al 2015 amb el que actualment està a tramitació parlamentària per aquest exercici. I això que no hi ha previstos per aquest 2016 els més de 26.000 euros per una plaça de relació especial. En conjunt, les remuneracions bàsiques per als ambaixadors passen de 203.793 euros a 234.600. Els augments es donen en dos conceptes: l’ambaixada a França (que passa d’una retribució anual de 60.404 euros a una altra de 65.000) i la d’Espanya, que partint també dels 60.404 euros s’enfila fins a 89.000 euros.

Les fonts consultades per l’Altaveu han assegurat que hi ha dues grans motivacions que justifiquen l’increment. D’una banda, el fet que es deixi sense efecte la retallada salarial per als sous superiors als 3.000 euros. Tant la retribució de Gaytán -funcionari de carrera- com la de l’actual ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, estarien per sobre d’aquest llindar. Per tant, una part de l’increment ve donat per la supressió de la tisorada. L’altra gran pota de la puja és la més qüestionable, segons les fonts. 

S’hauria revisat a l’alça un reglament que regula les primes de destinació i els complements establerts, per exemple, per casos en què hi hagi filiació. Malgrat que al seu moment ja es va advertir que no hi podia haver un increment, les fonts han assegurat que s’hauria fet servir una mena d’escletxa legal canviant el terme increment per actualització al nivell de la vida. No obstant això, els consultats han recordat que els darrers anys l’efecte de l’IPC ha estat neutre. O s’ha establert en el 0% tot i haver una certa deflació.

Comentaris

Trending