L’SDADV preveu cobrar el 2020 la taxa per l’ús de música a les escoles

La tarifa final voltarà l’euro per alumne i s’espera tancar abans de final d’any el contracte amb el Govern pel qual aquest es farà càrrec del pagament pels alumnes dels diferents sistemes educatius

La intervenció general dubta del preu que es paga pel pati de l\'escola del Pedral d\'Encamp
La intervenció general dubta del preu que es paga pel pati de l\'escola del Pedral d\'Encamp

La Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV) preveu començar a recaptar al llarg del 2020 la taxa per la reproducció de continguts musicals als diferents centres educatius del país. Des de l’entitat s’ha optat per un sistema en què es pagarà una xifra concreta –encara per tancar però que voltarà l’euro per alumne-. En les properes setmanes s’ha de tancar l’acord pel qual Govern es farà càrrec del pagament de la part corresponent als sistemes educatius, però cal tenir present que la mesura afecta també altres centres com ara escoles de música o llar d’infants.

Així queda reflectit en el pressupost per a l’exercici vinent que l’SDADV ha enviat al Consell General. Així, el document indica que “es preveu iniciar la recaptació per retransmissions públiques de material musical als alumnes de les escoles del Principat d’Andorra”. Aquesta seria la principal explicació de l’increment previst en els ingressos patrimonials de la societat.

En concret, els comptes reflecteixen una recaptació de 508.700 euros, dels quals la major part del pastís ve pels drets de les retransmissions per cable (454.800). La resta, 53.900, s’aconsegueixen per les retransmissions públiques de material, com ara el que es cobra a aquells locals que tenen música d’ambient. La xifra suposa una pujada del 22,5% amb relació a l’estimada per enguany, que era tot just de 44.000 euros.

D’aquest prop de 10.000 euros d’augment una bona part corresponen al que es preveu cobrar als centres educatius. Fonts de l’entitat posen en relleu que és cobrarà a “a tots”, incloent-hi les escoles dels diferents sistemes, però també llars d’infants i escoles musicals. La tarifa “rondarà l’euro per alumne” –en el seu dia s’havia parlat d’1,’03 però és un dels detalls que s’ha d’acabar de tancar les properes setmanes-.

I és que, cal recordar, en el seu moment des del Govern es va afirmar que aquesta taxa l’assumirien des de l’Estat i, per tant, no s’acabaria repercutint als pares. Ara, una de les coses que s’ha de tancar és fins a on arriba aquest compromís pel que fa als sistemes educatius així com la tarifa exacta. Converses similars s’hauran de tenir amb els centres privats així com amb els comuns pel que fa a les escoles bressol i les escoles de música, que també han de pagar.

Fonts de l’SDADV han volgut posar en relleu que es tracta d’un pagament que ve establert per la legislació andorrana i internacional en matèria de drets d’autor i que, de fet, està fixada a tots els països de la Unió Europea, tot i que amb modalitats diferents. Per exemple, hi ha Estats on es paga en funció dels espectacles i l’assistència d’alumnes. En el cas andorrà, s’ha optat per aquesta taxa per estudiant per ser més senzilla de gestionar. Des de la societat es remarca que la tarifa que s’aplicarà serà “un 40% per sota de la que existeix” a l’estranger.

A banda, es vol remarcar que tot el que es recapta s’acaba distribuint entre les “persones que creen obres a Andorra”. Així, s’assegura que “es fomenta l’economia taronja, basada en la creació i en el coneixement”.

L’altra part de l’increment previst és conseqüència, segons expliquen des de l’entitat, d’una millora en la gestió dels impagaments. Ara mateix, se situa en un 3% i es confia poder reduir aquesta dada.

Comentaris (5)

Trending