El president de Liberals d’Andorra i president suplent del grup parlamentari, Jordi Gallardo, ha tornat a criticar aquest dilluns l’opacitat tant del Govern com del grup demòcrata. Gallardo ha fet aquesta consideració arran de la negativa de la comissió permanent del Consell General de convocar de forma extraordinària una sessió de control parlamentari a l’executiu. Els grups de l’oposició al Consell havien sol·licitat la realització d’un plenari per poder preguntar al Govern diverses qüestions d’interès. Com que el Consell es troba en un període de vacances parlamentàries, no serà fins al març quan Toni Martí i companyia s’hauran de sotmetre a les preguntes dels consellers. “El Govern no té cap interès en donar explicacions al parlament”, ha remarcat el polític liberal.
Gallardo ha explicat que la negativa a celebrar la sessió extraordinària de control parlamentari es va justificar en el fet que “el reglament no ho preveu”. I, efectivament, això és així. Davant d’aquesta situació, els demòcrates van convidar la resta de grups a impulsar una reforma del reglament del Consell per fer totes les modificacions que es creguin escaients. “Però nosaltres no caurem en aquesta trampa”, ha assegurat el president suplent del grup liberal. Gallardo ha recordat que el que pretén DA és, justament, “limitar encara més l’exercici del control al Govern” perquè, ha recordat el parlamentari, tant des de les files liberals com, especialment, des de la prefectura de l’executiu s’està molt molest per com de llargues són les sessions de control al Govern “i les moltes preguntes que s’han formulat”.
La legislatura passada ja es va treballar en la possibilitat de modificar el reglament del Consell per tal de matisar alguns dels procediments que s’empren en l’actualitat. Però com que la majoria parlamentària considera que els canvis s’han de fer per unanimitat i, finalment, no es van posar d’acord tots els grups, al final la iniciativa es va deixar al calaix. I això que la reforma del reglament va ser del primer que va parlar el síndic general, Vicenç Mateu, només accedir al càrrec a mitjan juny. Encara més, Mateu va assegurar que una de les coses que es faria seria reduir el temps de vacances que tenen formalment assignades els consellers generals. Els mesos de gener i febrer i de juliol i agost queden fora del període de sessions i, en principi, són de vacances parlamentàries. No obstant això, el reglament possibilita l’habilitació de dies per treballar en comissió o, fins i tot, per convocar plenaris per a qüestions urgents.
Un exemple va ser la setmana passada, dijous en concret, per debatre el pressupost de l’AREB per a l’exercici 2015. Altres qüestions que s’han inclòs com a urgents ha estat la legislació en relació al vehicle elèctric o la creació de l’Agència andorrana antidopatge. “No crec que el país necessiti amb urgència regular la qüestió del vehicle elèctric”, ha manifestat Gallardo amb ironia. Alhora que ha reiterat que tant DA com el Govern “són opacs, no volen respondre d’aquelles coses que realment amoïnen”.
Més preguntes
Gallardo també ha anunciat aquest dilluns la tramitació de dues preguntes més a l’executiu. Una que hauria de respondre de forma oral davant el plenari el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i una altra que se sol·licita que sigui resposta per escrit i que, molt probablement, també hauria de resoldre o bé Alcobé o bé algú del seu departament. El primer cas fa referència a l’heliport nacional. El segon té a veure amb la privatització del servei de ‘call center’ d’Andorra Telecom.
En el cas de l’heliport, Gallardo, en el cos de la pregunta, exposa que el pressupost per al 2016 contempla una partida d’un milió d’euros per a la infraestructura. Alhora, recorda que el ministre Alcobé va dir en seu parlamentària que un dels terrenys més ben situats per acollir l’equipament és a la Comella, i que podria ubicar-se en aquesta zona a no ser que s’hi oposés el comú. Vist també, recorda Gallardo, que la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, recentment ha afirmat que “el comú no vol l’heliport a la capital i que el Govern és coneixedor d’aquest posicionament” es demana a l’executiu si s’ha renunciat a fer l’heliport en aquell indret i quin serà l’emplaçament si finalment s’ha descartat la Comella. Quant a la privatització del ‘call center’ de la parapública responsable de les telecomunicacions, el parlamentari liberal fa diverses qüestions relatives, especialment, a l’impacte que la decisió pot tenir sobre els treballadors del servei i, alhora, reclama una justificació del motiu pel qual s’hauria pres la decisió de privatitzar el servei.
Comentaris