Liberals planta Martí i aposta per 'l'im-pacte' d'Estat

Comentaris

Liberals planta Martí i aposta per \'l\'im-pacte\' d\'Estat
Liberals planta Martí i aposta per \'l\'im-pacte\' d\'Estat

Mentre no hagi la documentació necessària i mentre el ministeri de Salut, Benestar Social i Ocupació no tingui un titular clar i definitiu, Liberals d'Andorra no s'asseurà a parlar de pactes d'Estat. Abans de parlar d'associació amb la Unió Europea, la formació liderada al Consell General per Josep Pintat vol saber quin impacte per al país pot suposar l'acostament a Europa. I abans d'arribar a un pacte d'Estat en matèria de salut, el principal partit de l'oposició demana conèixer el full de ruta del ministeri "sotmès a la interinitat". Mentre les voluntats liberals no siguin satisfetes, Liberals no assistirà a cap reunió amb el cap de Govern i la resta d'integrants de l'executiu que assisteixi a la trobada. La primera trobada està convocada per aquest divendres. "I la farem amb els altres dos grups", ha manifestat aquest dimecres el ministre de Finances i portaveu governamental, Jordi Cinca. Cinca ha vingut a dir que la negativa liberal a participar a la reunió és poc menys que una rebequeria de nen petit vistos els resultats electorals de diumenge. El Partit Socialdemòcrata (PS) sí que té intenció de participar de la trobada, amb documents clars i ja treballats damunt la taula.

Tant liberals com socialdemòcrates han emès aquest dimecres sengles comunicats per mostrar les seves posicions. El grup parlamentari liberal ha explicat que després d'anunciar-se la trobada de divendres amb la voluntat d'arribar a un pacte d'estat en matèria d'Europa i de sanitat, i tal i com ja havien fet amb anterioritat, van sol·licitar "tots els estudis efectuats d'avaluació d'impacte sobre la nostre economia que ha portat al Govern del senyor Antoni Martí a considerar de forma tan positiva el possible acord (amb la UE) així com els estudis que reflecteixen quin cost tenen previst sobre la implantació del mateix en les estructures públiques". El passat 20 de novembre, quan Martí va oferir el pacte d'Estat, el mateix cap de l'executiu, segons han recordat avui els liberals, "va comprometre's aleshores a trametre tota la informació en breu". I aquesta informació, denuncia el grup presidit per Josep Pintat, no ha arribat vençuts els terminis establerts. I com que tampoc no ha sigut possible la compareixença de la titular de Salut davant la cambra per exposar les línies mestres del seu departament, "els representants del grup parlamentari liberal, per responsabilitat i rigor envers les decisions de gran envergadura que cal adoptar, no podem decidir acords de manera improvisada. És per aquest motiu que, fins que no rebem la informació reiteradament sol·licitada i en puguem efectuar una anàlisi aprofundida, lamentem no poder assistir a la reunió convocada".

Cinca ha desitjat que els representants del grup liberal es repensin la negativa a acudir a la trobada, encara que ha deixat clar que la mateixa es farà. La decisió de no assistir a la reunió l'ha lligada el ministre als resultats electorals i ha negat que cregui que hi hagi un enduriment de l'oposició exercida per la formació perquè, al seu entendre, ja està sent prou forta. I ho ha exemplificat amb les nombroses preguntes de control a l'activitat governamental que s'han fet en seu parlamentària.

Qui sí que participarà de la trobada seran els membres del PS. Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís han tramès al cap de Govern un document on recullen les aportacions de la formació al text que des de l’executiu se’ls va entregar fa vàries setmanes per cercar un pacte d’Estat de cara a la negociació amb la Unió Europea. Els consellers del PS ha tramès avui les seves aportacions sobre el document presentat pel Govern i afronten la reunió d'aquest divendres amb esperit constructiu i amb la ferma voluntat d’avançar en l’assoliment d’un pacte d’Estat que, cal recordar, des de la formació s’ha reclamat en reiterades ocasions atesa la importància i tot el que es juga Andorra en aquesta negociació amb l’organisme comunitari. Els consellers socialdemòcrates aprofitaran la trobada per comentar les aportacions i ampliar la informació sobre aquestes si així ho requereix Martí. Des de la formació es reitera el màxim compromís del PS per treballar plegats amb el Govern en aquest procés d’acostament a Europa i es recorda que fa molt de temps que des del partit s’aposta per l’acord d’associació com a la millor fórmula possible per arribar a una entesa amb la UE que beneficiï el Principat i, en especial, els seus ciutadans.

Comentaris

Trending