L'hospital i la família del nadó 'sismesó' mort el maig negocien un acord extrajudicial

Comentaris

La família del nadó ‘sismesó’ que va morir el 31 de maig poc després d’un part prematur envoltat d’enormes dificultats i sospites de ‘mala praxi’ mèdica i la companyia asseguradora del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) estan negociant amb la voluntat d’arribar a un acord extrajudicial. La voluntat de l’hospital és arribar a un acord econòmic assumible per a les arques públiques i que satisfaci la part afectada i així evitar un procés judicial que la malaurada família va assegurar que estava disposada a endegar pocs dies després dels fets.

Poc després que ocorregués tot plegat, el ministeri de Salut va obrir una investigació per aclarir què havia passat. I mentre algunes fonts hospitalàries negaven que hi hagués hagut cap deficiència en l’atenció sanitària rebuda per part de la partera, la família d’aquesta mantenia tot el contrari. I més enllà de demanar poques després del malaurat succés tota la documentació relativa al cas -inclosa l’autòpsia que es va practica al bebè- també es va assegurar disposar d’una gravació feta amb un mòbil en què algun dels metges participants en l’atenció mèdica que va rebre la mare del nadó, una nena, que acabaria moment reconeixeria ‘en calent’ que s’havien equivocat.

El fet, que va passar el dimarts 31 de maig a mitja tarda, va causar consternació entre els integrants de la família hospitalària. Inicialment, la família de la noia afectada, primerenca, van donar mostres de voler interposar una querella criminal per una negligència professional molt greu amb resultat de mort. Segons les fonts consultades, l’acció legal no s’hauria acabat concretant en espera del resultat de la negociació extrajudicial.

La noia, embarassada de sis mesos, va acudir al centre sanitari dimarts al matí al·legant un fort malestar abdominal. Els metges que la van atendre, sempre segons fonts properes als afectats, no van lligar mai les dolences amb l’embaràs de la jove. Encara més, com que fa un temps havia patit trastorns mentals que fins i tot l’havien obligat a l’internament hospitalari, van arribar a creure que podia ser un ‘dolor imaginari’, ja que seria un dels símptomes que dóna el trastorn que patia i la medicació que al seu dia se li va haver de donar llavors.

Per intentar calmar el dolor que patia, se li van subministrar diversos fàrmacs. Però lluny de remetre, els dolors van passar a ser contraccions al cap de les hores i una ginecòloga va haver de procedir a fer una cesària d’urgència. El nadó va néixer amb vida. Però no va poder superar el procés de tot plegat i no es va ser a temps de traslladar-lo a un centre millor preparat (a Barcelona, aparentment) per oferir l’atenció deguda al menor.

Comentaris

Trending