L’hospital disposa de dues habitacions preparades per aïllar eventuals afectats de coronavirus

Fins a mitja dotzena d’habitacles més es podrien adequar en poc temps alhora que els darrers dies s’han revisat els convenis amb les autoritats sanitàries espanyoles per si cal ‘activar-les’

-
-
L’hospital Nostra Senyora de Meritxell té dues habitacions totalment equipades per poder aïllar eventuals afectats de coronavirus, l’epidèmia originària de la Xina, de la ciutat de Wuhan. L’adequació dels dos habitacles forma part de la posada en marxa del protocol recomanat per l’OMS i que el ministeri de Salut va activar la setmana passada. Els rectors de la política sanitària del país han revisat aquests darrers dies els convenis que mantenen amb les autoritats espanyoles per tal de garantir que el Principat podrà traslladar al país veí del sud, si cal, els potencials infectats.

Les fonts consultades han assegurat que tot està apunt per si calgués intervenir, encara que s’espera que no arribi aquest moment. De fet, la setmana passada el ministeri ja va fer arribar la setmana passada a tots els operadors sanitaris del país, i en especial als professionals mèdics, la documentació internacional -adaptada al Principat- relativa als protocols per a la detecció del coronavirus i l’actuació en conseqüència. El ministeri segueix al peu de la lletra les directrius de l’OMS, que per ara ha decidit no llançar l’alerta d’emergència internacional.

Les fonts consultades han assegurat que en virtut del protocol activat, l’hospital ha fet els deures i ha equipat dues habitacions d’aïllament. A més a més, les fonts consultades han assegurat que el centre sanitari estaria en condicions de tenir degudament equipades en un període de temps relativament curt entre quatre i sis habitacles més. Un procediment similar, salvant totes les distàncies, ja es va dur a terme davant l’amenaça de l’Ebola. En aquella ocasió es va haver de posar en marxa per la detecció d’un cas. En aquell moment va ser quan es van establir els convenis necessaris per poder traslladar malalts cap a l’Estat espanyol. 

Sobre aquesta mateixa base s’hauria establert els acords necessaris en el cas que arribés algun episodi de coronavirus al país. Que s’hagi treballat per tenir apunt els protocols necessaris o els mecanismes deguts d’actuació no vol dir que no s’estigui actuant, alhora, amb la màxima discreció i sense generar cap mena d’alarma, encara que el comportament de les autoritats xineses i l’opacitat amb què actuen no ajuda a aclarir massa res, encara que no seria Andorra el país que rebi l’impacte més sever. 

Aquest dimarts, les autoritats sanitàries catalanes van considerar negativa una sospita de coronavirus. Un home de 33 anys procedent de la zona de Wuhan va encendre totes les alarmes i va ser hospitalitzat al Clínic de Barcelona, on després de les proves pertinents es va descartar que patís el coronavirus. En canvi, a Alemanya (un cas) i a França (quatre) sí que s’han donat sospites positives. Arreu del món hi hauria prop de cinc mil infectats i un centenar llarg de defuncions.



Preocupació per les galteres

Mentre les autoritats sanitàries del país s’han posat apunt per a una eventual arribada d’algun cas de coronavirus, el que ara realment està preocupant al Principat són les galteres. Aquest hivern està afectant com mai ciutadans del país. Hores d’ara, segons les fonts consultades, potser hi ha mig centenar de casos diagnosticats d’aquesta malaltia contagiosa vírica que temps enrere semblava eradicada però que torna a aparèixer amb força. La globalització porta a estar en contacte amb persones o comunitats que no s’han vacunat contra aquesta malaltia i contra el que es pensava, les galteres, que solen afectar més els homes que no pas les dones, encara que no pas de forma exclusiva, tornen a fer estralls.



 

El coronarivus causant de la nova malaltia.

Relacionat

Andorra activa els protocols de detecció del nou coronavirus xinès

Comentaris (3)

Trending