Andorra activa els protocols de detecció del nou coronavirus xinès

El ministeri de Salut ha enviat una nota als professionals sanitaris amb les instruccions a seguir en cas de tenir un pacient que sigui sospitós d’haver contret la malaltia

El coronarivus causant de la nova malaltia.
El coronarivus causant de la nova malaltia.

Andorra ha començat a prendre mesures de cara a prevenir la possible arribada al país d’algun cas del nou coronavirus que ja ha provocat un nombre important de morts i de contagis a la Xina, especialment a la ciutat de Wuhan. El Govern ha activat, seguint les directrius de l’Organització Mundial de la Salut, els protocols de detecció i d’aïllament en cas de sospita i d’aïllament. Aquesta setmana ja s’ha enviat un comunicat als professionals sanitaris amb instruccions sobre com cal actuar davant la possibilitat d’haver d’atendre una persona que presentin els símptomes de la malaltia.

En l’escrit, es recorda que el 31 de desembre, Xina va notificar “un agrupament de casos de pneumònia viral d'etiologia desconeguda a la ciutat de Wuhan” i que la investigació en un dels presumptes focus de la infecció –un mercat de marisc- va permetre identificar un nou coronavirus, sota el nom 2019-nCoV. Fins al passat 20 de gener, l’OMS tindria coneixement d’un total de 278 casos, dels quals sis haurien perdut la vida. Principalment, a la Xina, on un 19% dels pacients estarien greus un 4% en estat crític.

El comunicat explica també que “a la ciutat de Wuhan es continua amb les investigacions per trobar la font del brot atès que no tots els casos van visitar el mercat” i que “són necessàries més investigacions per respondre com s’infectaren els casos, el grau de transmissió persona a persona, l’abast clínic de la malaltia i l’abast geogràfic de la infecció”. Per ara, l’OMS manté com a principis bàsics els que ja s’utilitzen per a la prevenció de les infeccions respiratòries, com ara evitar el contacte, rentar-se les mans amb freqüència o, qui estigui afectat, esternudar o tossir amb precaució cap als demés. De fet, es remarca que l’OMS encara no ha anunciat cap restricció de viatge a la Xina. De fet, l’organització es va reunir dijous i, per ara, no ha volgut llençar l’avís d’emergència internacional.  

Per ara, s'indica als professionals que cal seguir el protocol aplicar en cas de la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà, malaltia també provocada per un coronavirus

La part clau de l’escrit és la que refereix quina actuació cal seguir en cas d’estar davant d’un pacient sospitós de tenir la malaltia. S’apunta que cal aplicar “el més aviat possible” el protocol vigent, que és el que ja està establert per a pacients humans de MERS-CoV (síndrome respiratori de l’Orient Mitjà). Tot i que s’apunta que “les accions recomanades en aquest són adaptables al nou coronavirus”, també s’informa que “per facilitar l’acció dels professionals s’està procedint a l’actualització del mateix”. 

Així, per evitar la transmissió en centres sanitaris cal “reconèixer ràpidament i aplicar mesures de control”, fet que implica “una elevada sospita diagnòstica”, especialment en aquelles persones que, recentment, hagin viatjat a la Xina. També es parla d’aplicar “les mesures estàndard de prevenció per a tots els pacients” així com d’implementar “mesures preventives addicionals en els casos sospitosos” i de “netejar adequadament els espais i superfícies amb les quals hagi tingut contacte el pacient”. Qualsevol sospita, lògicament, haurà de ser notificada a l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. 

 Per ara, es considera que cal mantenir la prudència i no aixecar les alarmes, més enllà de tenir protocols d’atenció. Fonts consultades per Altaveu apunten que un dels problemes principals  és el dubte que genera la informació que arriba des de la Xina a la vegada que recorden que “sovint les pors fan que es perdin les proporcions”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending