L’habitatge es cola a les comunals

La majoria de candidatures, amb més o menys concreció, incorporen als seus programes el compromís d’afrontar la complicada situació del mercat de lloguer

Imatge d'arxiu d'uns pisos que al seu dia estaven pendents de ser llogats.
Imatge d'arxiu d'uns pisos que al seu dia estaven pendents de ser llogats. Toni Solanelles

L’habitatge no és pas una competència, normalment, atribuïble als comuns. De fet, potser amb l’excepció de Jovial, les corporacions parroquials no han tirat projectes o iniciatives vinculades a aquest àmbit. La situació ha canviat de forma radical en aquestes eleccions comunals. La complicada conjuntura que es viu al mercat immobiliari, i especialment el del lloguer ha fet que la majoria de candidatures incorporin als seus respectius programes propostes en aquesta matèria.

Així, les llistes vinculades a Demòcrates, sigui en solitari (Canillo o Escaldes) o amb les aliances amb altres formacions (En Comú), asseguren, en el tron comú, estar “especialment sensibilitzats amb la problemàtica” i defensen que cal el treball conjunt de Govern i comuns per afrontar-lo, tot destacant que “les administracions locals tenen especial importància en la recerca i l’aplicació de mesures per millorar la situació”. En aquest sentit, recorden que “són propietaris de terrenys i, al mateix temps, fixen les cessions urbanístiques i les taxes a la construcció”. Per tant, es comprometen “a treballar en el marc de la taula d’habitatge” per trobar les millors solucions.

Això es converteix en diferents propostes concretes segons les parròquies. Així, les llistes d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany parlen obertament de cedir terrenys a Govern per a la construcció d’habitatge de lloguer a preus regulat, en el cas escaldenc l’existent davant el cementiri de l’avinguda del Pessebre. A més, també manifesten la voluntat de reduir les cessions urbanístiques en cas de noves promocions, sempre que siguin destinades a l’arrendament. Pel que fa a la candidatura d’Encamp, a més d’aquesta disminució en les cessions, es proposen “ajudes complementàries” al pla Renova si la reforma es fa per destinar immobles al lloguer. A Canillo, es parla de crear “mecanismes (...) pe facilitar l’accés a l’habitatge” tant a temporers com a famílies residents i, igual que Ordino, proposa “incentivar als promotors a cedir pisos” en compte de pagar compensacions econòmiques.

Una altra formació que considera clau afrontar, també des dels comuns, el problema de l’habitatge és el Partit Socialdemòcrata (PS). En els seus programes, no s’està de recordar l’article 33 de la Constitució: “Els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne”. I avancen que “des del comú prendrem mesures per superar aquesta greu problemàtica, oferint informació accessible i un assegurament eficaç”.

Ja pel que fa a propostes concretes, a Escaldes-Engordany i Ordino, amb Movem, apunten a la creació d’un departament específic que “ha de centralitzar i coordinar les diferents mesures”, entre les quals varis dels programes inclouen un índex de referència de preus i, posteriorment, incentivar la sortida al mercat de pisos a aquest cost o per sota d’ell via “estímuls”. En aquest sentit, es proposen deduccions a l’impost d’arrendaments. A Escaldes, a banda, també es vol “promoure iniciatives público-privades per a la rehabilitació i la construcció d’habitatges (...) a preu assequible” i, fins i tot, crear una borsa de pisos “com a mecanisme d’intermediació entre els propietaris i les persones que busquen”.

La problemàtica també es cola, tot i que amb menys espai, als programes de Terceravia. La mesura més concreta es troba al d’Encamp, on s’assegura que “cal abordar-la en l’àmbit comunal” i, per això, “estudiarem mesures de beneficis fiscals pels propietaris que destinin les seves propietats a pisos així com s’avança la possibilitat de fer “incentius” per a la reforma d’edificis abandonats. Les llistes de les altres parròquia no s’obliden del tema, tot i que en parlen de forma més etèria. Un exemple és Sant Julià, on tot justi s’indica que “col·laborem activament amb les polítiques de Govern” i “treballarem conjuntament amb els particulars a fi de trobar solucions a l’actual situació”.

Cessió de terrenys a Govern (DA), una borsa d'habitatge (PS) o pisos "en cessió d'ús" (Desperta Laurèdia) són algunes de les propostes

El programa d’Unió x Escaldes-Engordany admet que “hi ha una mancança evident de pisos de lloguer a preus socials” i entén que “cal que el comú s’impliqui directament en aquest assumpte i aporti solucions a les persones que busquen un lloc on viure”. A més, es deixa clar que “ens preocupa l’increment dels arrendaments” i “encara més els estudis que indiquen que l’augment del risc de pobresa està augmentant cada dia que passa”. Pe això, “hem de poder intervenir o col·laborar de forma més activa en aquest assumpte”. Ara bé, de mesures concretes, cap.

Agrupament Encampadà té un apartat del programa, el 16, centrat en la qüestió. “Pensem en l’habitatge”, es titula. I proposen el disseny “d’un servei específic per a la gestió del mercat de lloguer” així com “facilitar als propietaris” de pisos que “no superin els requeriments del reglament d’apartaments turístics la seva incorporació al mercat de lloguer per a residents”, al mateix temps que es prometen “incentius” per incrementar la construcció d’edificis que es destinin a aquest sector.

Desperta Laurèdia també veu necessari “cercar solucions” i proposa específicament impulsar “l’habitatge en cessió d’ús”, un sistema que desgrana àmpliament i que es resumeixen aconseguir “la cessió de l’ús temporal d’una finca o un solar en desús propietat d’un privat o del comú a una cooperativa de socis” i aquests són facilitats a “persones i famílies amb dificultats econòmiques”. S’assegura que amb aquesta fórmula es pot arribar a assolir un “abaratiment al voltant del 50% del cost”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending