L'estrena del telecabina Tristaina suposa la posada en marxa de 'l'era Pascalís'

El nou giny, el més modern ara mateix de totes les estacions pirinenques, permetrà donar un “nou impuls” a Ordino-Arcalís i facilitarà que gent poc experimentada pugui esquiar a la Coma

Comentaris

Esquiadors al punt de sortida del nou telecabina.
Esquiadors al punt de sortida del nou telecabina.

La inauguració del telecabina de Tristaina és molt més que l'estrena d'un nou giny a Arcalís. Malgrat que en el pla director ja estava inicialment establert aquest equipament, l'entrada de Saetde com a accionista de Secnoa ha donat embranzida al projecte. L'ha rellançat. D'aquí que el telecabina suposarà, com ha dit el director de l'estació, Xabie Ajona, “un nou impuls” per al domini i permetrà que molta més gent que no pas fins ara pugui anar a esquiar a la Coma. Però simbolitza, també, l'aliança entre Saetde i Arcalís. La posada en marxa de 'l'era Pascalís'.

La inauguració s'ha fet enmig d’una gran expectació per part de les autoritats i dels esquiadors, que tampoc s’han volgut perdre aquest dia històric. Ajona ha destacat “el nou impuls que tindrà l’estació, que farà que molts esquiadors puguin començar a esquiar a la Coma, la zona que sempre conserva la millor neu, fet que ajudarà també a desestigmatitzar la creença que l’estació és només per a experts”. En la mateixa línia, el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, ha posat en relleu que el nou giny “facilitarà la difusió de la zona, i que molts clients podran redescobrir aquesta part de l’estació, aprendre a esquiar en un lloc amb més sol, amb molts serveis, i amb una neu amb molt bona qualitat”.

Viladomat també ha agraït la feina que han fet tots els operadors i empreses que han participat en el muntatge del giny. Més enllà de les característiques tècniques, Ajona també ha recordat que el projecte significa “la consolidació de la marca, feina que ja va començar fa 4 anys amb el treball d’estabilització de la part econòmica de l’estació, i aquest any s’ha materialitzat amb el suport d’un nou accionista”. El director de l’estació també ha remarcat el fet que “la gent torni a creure en el projecte d’Ordino Arcalís”. L’acte ha comptat amb la presència del cap de Govern, Toni Martí; del síndic general, Vicenç Mateu; del ministre de Turisme, Francesc Camp, dels cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Gemma Riba, així com altres personalitats, excònsols i gent vinculada al món de la neu a Andorra.

És un aparell d'última generació i el primer del món que es construeix fora dels Alps, amb 1.516 metres de llargada

El telecabina Tristaina és considerat el model més modern i fiable dels Pirineus gràcies a les seves capacitats tècniques. Es tracta d’un giny d’última generació, el primer al món que es construeix fora dels Alps. El model D-line 10 MGD, cobreix una distància de 1.516 metres de llarg i salva un desnivell de 284,15 m, entre la base de l’estació a l’Hortell (1.940 m) i la Coma (2.200 m). El nou giny potenciarà l’àrea de la Coma, on fins ara només es podia accedir a través del telecadira de la Basera. La dependència de l’estació a aquest telecadira ocasionava que quan s’havia de tancar per motius meteorològics o tècnics, aquella part de l’estació quedava inaccessible.

Amb aquest nou transport, s’obre el ventall de possibilitats per accedir a aquesta zona, i a més, es dóna l’opció de visitar la Coma a persones que fins ara no podien anar-hi, perquè no eren practicants d’esquí. D’aquesta manera, ara hi tindran accés els vianants que desitgin gaudir de l’estació i de la seva oferta paral·lela d’oci i restauració. A més, els grups de principiants també tindran d’un nou lloc per a iniciar-se en la pràctica de l’esport, i aquesta temporada ja es podrà fer classes de debutants a la zona.

Entre les característiques tècniques, cal destacar que el nou telecabina tindrà una capacitat de 1.000 esquiadors a l’hora, distribuïts entre les 18 cabines que s’han condicionat. Aquesta xifra pot ser ampliable en un futur fins a les 31 unitats. Cada cabina té capacitat per a 10 persones (800 kg) amb el material d’esquí a dins. L’amplitud de les cabines permet que hi càpiga una barqueta del servei de pisters, amb la qual cosa, l’evacuació de ferits també es podrà fer a través d’aquest nou giny, fet que facilitarà els rescats i ajudarà a reduir el temps de trasllat al centre mèdic de l’estació, guanyant en seguretat. Estèticament les cabines gaudeixen de grans obertures, i el viatge és una gran experiència, amb unes vistes imponents, i té una durada d’aproximadament cinc minuts. Altres dades tècniques remarcables són la velocitat màxima, que voltarà els 6m/s. La separació entre les cabines és de 216 m i el temps entre cada una d’elles és de 36 segons. L’estació motriu se situa a l’arribada, i el retorn a la sortida.

Comentaris (1)

Trending