L'espasa de Dàmocles de l'intercanvi automàtic de dades fiscals amenaça més que mai els travats a BPA i Vall Banc

Comentaris

L\'espasa de Dàmocles de l\'intercanvi automàtic de dades fiscals amenaça més que mai els travats a BPA i Vall Banc
L\'espasa de Dàmocles de l\'intercanvi automàtic de dades fiscals amenaça més que mai els travats a BPA i Vall Banc

Els clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) i Vall Banc que no tinguin degudament regularitzades les seves inversions en les seves jurisdiccions fiscals d’origen i que per culpa de la gestió del ‘cas BPA’ estiguin travats sense poder operar -tots els que estan encara a BPA i aquells que tenen productes de renda variable a l’entitat tutelada per JC Flowers- corren un altíssim risc de patir multes i maldecaps procedents de les autoritats tributàries del seus països. El Consell General ha donat el vistiplau a la Llei d’intercanvi automàtic d’informació fiscal essent conscient del perill d’aquells clients travats en el marc del procés de resolució de BPA.

Liberals d’Andorra ha plantejat un doble escenari per tal d’evitar que els dipositants afectats per les dificultats d’operar al banc pont o aquells als quals directament se’ls prohibeix moure un cèntim d’euro en trobar-se a BPA poguessin tenir problemes amb les autoritats tributàries de les seves jurisdiccions fiscals d’origen. Però el ministre de Finances, Jordi Cinca, no només ha desestimat el plantejament fet pel president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, si no que a més a més l’ha acusat de “voler continuar fent gran el tema de la BPA”. 

I entre això i una collada posterior d’un hàbil Cinca, que ha tornat a insistir que “si hi ha un element a BPA és per culpa de les irregularitats que s’hi van detectar” -obviant que la trava dels clients és deguda a la controvertida gestió de la crisi feta pels diferents organismes administratius que hi han intervingut i hi intervenen-, Pintat s’ha limitat a dir que ell no havia dit que votaria en contra de la llei i, abans no s’ho repensés, el síndic general, Vicenç Mateu, ha donat el projecte de llei com ha aprovat per assentiment (és a dir, per unanimitat) per tal d’estalviar-se una votació real. És a dir, pitjant el botonet del ‘sí’, del ‘no’ o de l’abstenció.

A favor de l’homologació

En conjunt, i malgrat algunes diferències de matís, tots els grups presents a la cambra i el Govern eren coincidents amb el fet que la llei d’intercanvi automàtic és una necessitat, una exigència de la comunitat internacional. Un pas ineludible per continuar el procés d’homologació. Cinca ha fet un exposat dels passos que s’han anat donant, i fins i tot ha tingut el suport del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que ha recordat que l’executiu actual està fent el que s’escau igual com ho han fet, de millor o pitjor grat, els anteriors governs.

El titular de Finances ha agraït fins i tot la tasca de la comissió legislativa de Finances i Pressupost però ha mostrat, com Saboya, la seva ‘desorientació’ per la posició exposada per Pintat. No haver obtingut una aprovació unànime, ha dit Cinca, seria “un missatge absolutament negatiu al món” que donaria Andorra. El ministre ha insistit en una primer intervenció, en què no ha aclarit la pregunta que li feia el líder parlamentari liberal, que “ens convé passar pàgina” en relació al ‘cas BPA’ i mostrar-se “com a país transparent i cooperador”.

Josep Pintat, recordant que molta gent va confiar en la plaça financera andorrana en una època on regnaven altres regles del joc, havia plantejat un doble escenari: o bé que el ministre usés la prerrogativa que li dóna un dels articles de la nova llei ara ja aprovada i que entrarà en vigor el primer de gener (el 5.3 que va lligat a diferents annexes) per deixar al marge de la comunicació de les dades fiscals aquells clients no regularitzats als seus països i que tampoc no ho poden fer en trobar-se immersos en el procés de resolució de BPA; o bé deixar en suspensió la normativa que s’estava tractant fins que no se solucionin del tot les repercussions del ‘cas BPA’.

Però no serà ni una cosa ni l’altra. Deixar al calaix la llei no s’ha plantejat en cap moment. I en relació amb l’article que esmentava Pintat, el ministre de Finances ha explicat que aquells comptes que no tenen una vocació de “frau fiscal raonable” no s’hauran de comunicat. “No és una qüestió d’interpretació. Si es poden acollir a la característica de risc baix”, els comptes quedaran fora de qualsevol comunicació. Si no és el cas, tan hi farà que la trava l’hagi generat l’AREB o el Papa de Roma. Cinca ha vingut a dir que ningú no podia pensar que Andorra no aniria adequant les seves normes com ho han anat fent totes les places financeres. Vaja, amb bones paraules ha vingut a dir que si encara queden, que en queden i molts, clients de bancs andorrana que no han regularitzat la seva situació, és que són tontets.

Per tant, i com la majoria de països, el 2018 Andorra començarà a comunicat, amb efectes a 1 de gener del 2017, les dades d’aquells comptes de residents fiscals fora d’Andorra. D’entrada, a tots els Estats membres de la Unió Europa. I més endavant a tots aquells països que hagin subscrit un acord multilateral internacional en la matèria. L'espasa de Dàmocles de l'intercanvi automàtic de dades fiscals amenaça més que mai i amb tota la força els clients fiscalment forans de tots els bancs d'Andorra. I encara que volguessin salvar-se, posa contra les cordes els dipositants travats a BPA o Vall Banc.

Comentaris

Trending