Les falles d'Andorra la Vella i del Pirineu ja són formalment Patrimoni de la Humanitat

Comentaris

Les falles d\'Andorra la Vella i del Pirineu ja són formalment Patrimoni de la Humanitat
Les falles d\'Andorra la Vella i del Pirineu ja són formalment Patrimoni de la Humanitat

Les falles d'Andorra la Vella ja són formalment Patrimoni de la Humanitat. Els fallaires de la capital del Principat i, per extensió, del tot el país, han liderat una candidatura transnacional juntament amb altres manifestacions similars de 'Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus' tant de França com d'Espanya. I avui han passat a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. La inclusió d'aquesta manifestació a la prestigiosa llista de la Unesco ha tingut lloc durant la desena Sessió del Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que té lloc del 30 de novembre al 4 de desembre a Windhoek (Namíbia).

Juntament amb les festes pirinenques del foc s'han declarat altres manifestacions que exemplifiquen la gran varietat i diversitat del patrimoni cultural immaterial com 'El Filete Porteño' de Buenos Aires, una tècnica pictòrica tradicional; l''Oshituthi Shomagongo', que és la festa dels fruits del Marula a Namíbia o 'L'art èpic del Gorogly' a Turquia; o 'Majlis', espai cultural i social, representat en diversos països del Golf Pèrsic. Així mateix s'ha declarat l'Equitació Clàssica i l'Escola Superior de Doma Espanyola de Viena.

Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus se celebren tots els anys quan el sol està en el seu zenit, especialment per Sant Joan. A la nit, els habitants dels diferents pobles del Pirineu andorrà, espanyol i francès porten les seves torxes des dels cims de les muntanyes per encendre pires de construcció tradicional. Per als joves, el descens de la muntanya és un ritual molt especial que significa la transició de l'adolescència a l'edat adulta. Durant la celebració de la festa es duen a terme danses folclòriques tradicionals amanits amb tiberis per a l'ocasió. Aquesta festa promou la cultura de la solidaritat i l'hospitalitat i reforça el sentit de pertinença, d'identitat i de continuïtat de les comunitats pirinenques. La candidatura encapçalada per Andorra ha estat qualificada d'exemplar per la Unesco tant pel contingut de la manifestació com per la forma en què s'ha elaborat la proposta. La Unesco ha ressaltat que en aquesta candidatura s'ha garantit i demostrat una participació molt àmplia de totes les comunitats, grups i individus portadors de la manifestació durant tot el procés d'elaboració de l'expedient, aconseguint ser un exemple de candidatura transversal modèlicament integrada.

Comentaris

Trending