Les estacions d’esquí treuen foc pels queixals per la dificultat de trobar allotjament per als temporers

Saetde acudeix al Raonador del Ciutadà a exposar la situació amb què es troben i denuncia que algunes immobiliàries exigeixen als treballadors que paguin per avançat diverses mensualitats

L'antic hotel Pellicer, a Canillo, ha servit per allotjament durant molt temps a personal de Saetde i ara és Ensisa qui té llogat l'immoble i pot minimitzar la problemàtica de l'accés a l'habitatge dels seus temporers.
L'antic hotel Pellicer, a Canillo, ha servit per allotjament durant molt temps a personal de Saetde i ara és Ensisa qui té llogat l'immoble i pot minimitzar la problemàtica de l'accés a l'habitatge dels seus temporers.
L’arribada de temporers per al sector de l’esquí s’està alentint. I de manera molt preocupant en molts casos. El conjunt de les estacions necessiten prop de 1.500 treballadors de temporada i les dificultats per accedir a un allotjament està comportament greus problemes a les empreses. De moment, diferents professionals de l’esquí que altres anys feien temporada al Principat, estan retardant el seu aterratge al país o l’han ja pràcticament descartat després de comprovar les moltes dificultats per trobar un habitatge.

Poc o molt, la problemàtica està afectant les quatre grans estacions del país. Arcalís, per tant Secnoa, és potser la que menys afectació té atès que és la que té una plantilla més fixa i estable i que per les seves dimensions menys depèn de temporers. Però la resta, i en especial Ensisa i Saetde, estan tenint dificultats importants per poder atraure personal. Ni tan sols contactant amb les immobiliàries com a garants, les societats no aconsegueixen els espais necessaris per allotjar tots els treballadors necessaris.

Ensisa ha resolt una mica la problemàtica -que no és el primer hivern que es dóna, però sí que s’ha agreujat molt enguany- des que té llogat l’antic hotel Pellicer, just davant de Sant Joan de Caselles i el Museu de la Moto de Canillo. Anteriorment, aquest mateix establiment havia fet les mateixes funcions d’allotjament per a temporers però, en aquella ocasió i durant anys, de Saetde, que al final va descartar l’opció per les dificultats de gestió que li comportava llogar tot l’immoble sencer per posar-lo a disposició dels seus treballadors temporers. 

“Costa moltíssim trobar personal i malgrat que no en són els responsables últims, el paper d’intermediació de les immobiliàries tampoc no és el millor”, asseguren fonts del sector, que lamenten que l’administració tampoc no estigui acompanyant les empreses que “al capdavall, durant l’hivern, som les que fem funcionar el país”. La situació ha arribat a límits “d’abús”, indiquen fonts del sector. Fins al punt que almenys en un parell de casos, les immobiliàries han demanat als interessats percebre per avançades totes les mensualitats de la temporada, uns 10.000 euros.

Saetde, justament, és una de les empreses que més malament ho està passant, segons que han explicat fonts de la societat. La problemàtica ha arribat tant al límit que aquesta mateixa setmana responsables de l’empresa han acudit al Raonador del Ciutadà per exposar la situació i sol·licitar la seva intermediació per poder trobar una solució urgent que els permeti poder resoldre la situació actual de ‘bloqueig’. 

Les fonts de Saetde consultades han explicat que, en el seu cas, l’empresa és qui contacta directament amb les immobiliàries i abona els dipòsits i es fa càrrec del cost de les assegurances per reduir les despeses dels temporers, molts dels quals, remarquen, estan els darrers dies contactant amb l’empresa per comunicar que no acudiran a Andorra a fer temporada per la dificultat de l’allotjament.

Que l’empresa aparegui com a garantia, expliquen des de Saetde, és un recurs per donar seguretat als gestors immobiliaris i, al final del camí, als propietaris. “Hi ha la mala fama que els temporers ho destrossen tot. D’aquí que alguns propietaris de pisos siguin reticents a llogar els seus habitatges a un personal necessari. Només amb la gent del país no podem fer funcionar l’estació”, asseveren des de la societat que gestiona les pistes del Pas de la Casa i Grau Roig.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending