Les estacions d'esquí tornaran a pagar un 4% d'IGI en lloc del 2,5% a partir de l'1 de juny

Comentaris

Les estacions d\'esquí tornaran a pagar un 4% d\'IGI en lloc del 2,5% a partir de l\'1 de juny
Les estacions d\'esquí tornaran a pagar un 4% d\'IGI en lloc del 2,5% a partir de l\'1 de juny

Les estacions d'esquí deixaran de gaudir, a partir del juny que ve, de l’impost general indirecte reduït (IGI) que ha gravat les seves activitats les darreres temporades. La supressió de l’IGI especial per a camps de neu i centres d’oci (Caldea i Naturlandia) es vehicula a través d’una disposició que recull el pressupost per al 2017. No és inhabitual que l’esmentat projecte de llei inclogui, ‘amagades’, disposicions que modifiquen d’altres normes. Com és el cas. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha donat aquest dimecres més detalls sobre la previsió pressupostària. 

Els comptes per al 2017 preveuen uns ingressos, en xifres rodones, de 415 milions i unes despeses de 440. Per tant, el dèficit de caixa pressupostat és de 25 milions, lleugerament per sota dels pocs més de 28 milions fixats per aquest 2016. No obstant això, Cinca ha assegurat que veient l’evolució de l’execució pressupostària, es pretén tancar l’any amb una xifra que hauria de quedar per sota de l’inicialment previst. Per capítols, quant a la recaptació, el 2017 hauria de servir per ingressar més en imposició directa que el 2016 i, sobretot, es preveu xuclar més diners de les parapúbliques (ingressos patrimonials). Andorra Telecom i FEDA deixaran tots els beneficis que aconsegueixin a la caixa central. Això, segons el titular de Finances, no ha de ser cap problema. 

Ben al contrari, segons Cinca no tindria sentit anar posant diners en un calaix i, en canvi, haver de pagar més interessos, haver d’afrontar més despeses financeres, pel fet que el deute fos més elevat del que seria si no es ‘captessin’ els guanys de les societats participades. El ministre ha explicat que Andorra Telecom manté unes reserves a l’entorn dels 250 milions d’euros. I ha assegurat que la parapública tindrà un ‘raconet’ superior al que tenia el 2011 quan s’acabi aquesta legislatura. I superior al cost que tindran les inversions que cal fer en els propers deu anys.

I si els impostos directes van a l’alça, els indirectes es mantenen molt estables. El fet que les estacions d’esquí, a partir de l’1 de juny de l’any que ve, passin a tributar pels seus serveis el gravamen general del 4% en lloc del 2,5% que afrontaven ara tindrà un impacte gairebé neutre. En global, l’IGI experimenta una davallada de l’1,2%. De fet, el que sustenta la recaptació en matèria d’imposició indirecta serà, com ja va publicar l’Altaveu, l’increment a l’entorn del 10% que es preveu en la taxa sobre el consum de tabac. Aquest augment s’aplicarà durant el primer tram de l’any que ve. Per aquest concepte, el Govern preveu ingressar 106,5 milions d’euros quan per al 2016 en curs se’n van pressupostar 102 milions. L’increment del gravamen no suposa un increment lineal de la recaptació atès que s’espera que, de forma progressiva, el consum de tabac vagi anant a la baixa.

Inversions

Quant a les despeses, un capítol sempre important són les inversions. Com fa setmanes va avançar aquest bloc i dilluns va confirmar l’entrada a tràmit del projecte de llei de pressupost, aquesta previsió comptable estableix una una partida de 52,1 milions d'euros per a l’esmentat concepte, un 7,7% més que l'any anterior. Els augments més significatius van destinats a la renovació dels sistemes informàtics del Govern, que augmenta en 2,2 milions d'euros. A més, l'obra pública augmenta en 1,5 milions d'euros. 

Entre les partides pressupostades destaquen els sis milions per a la nova seu de la Justícia, i es tornen a pressupostar 1,5 milions d'euros per tirar endavant d'una vegada per totes l'heliport nacional, així com 800.000 per al recinte multifuncional que es vol projectar per acollir esdeveniments culturals. Com a nous projectes, destaca el nou edifici COEX d'Encamp al qual s'hi destinaran 270.000 euros, i els 200.000 euros per posar en marxa la passarel·la que comunicarà la plaça del Poble amb la plaça del Consell General.

Comentaris

Trending