Les empreses apostaran per ERTOs massius al principi

El comerç i l’hoteleria seran els sectors on més negocis s’acolliran a la figura, l’aplicaran a l’inici a la major part dels seus empleats i ho modularan segons evolucioni la crisi sanitària i la situació econòmica

La zona per vianants de la
La zona per vianants de la

El teixit empresarial del país es prepara per començar a tramitar la setmana vinent tant les suspensions temporals de contracte com les reduccions de jornades, les dues modalitats que traslladen a Andorra, de forma momentània, la figura dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs). Moltes societats preveuen demanar-los ja la setmana vinent, un cop es publiqui al BOPA ratificada pels Coprínceps la segona Llei òmnibus per poder-los aplicar ja des d’inicis de maig. Tot apunta que hoteleria i comerç seran els sectors que més assalariats posaran en aquesta situació i que, inicialment, la majoria de negocis tiraran llarg amb el nombre de treballadors afectats a l’espera d’anar-se adaptant segons evolucioni la crisi sanitària i, de retruc, la situació econòmica.

Els empresaris demanen tenir com més aviat millor els formularis que hauran d'omplir per acollir-se a la mesura ja des de l'1 de maig

Així ho apunten les fonts de la Confederació Empresarial consultades des d’Altaveu. Un dels punts que acabarà influint en la demanda dels ERTOs andorrans seran les previsions d’obertura de noves activitats. Així, el fet que la idea del Govern, sempre que les dades sanitàries continuïn sent favorables, sigui reactivar la construcció i altres sectors vinculats a partir d’inicis de maig podria permetre que aquest àmbit, en molts casos amb feina pendent aturada en el seu dia per l’ordre de confinament, no requereixi -i de fet, tampoc pugui per necessitar el personal- recórrer a aquesta figura.

Diferent, però, és la situació tant del comerç com de l’hoteleria. En primer lloc, perquè ara mateix la gran majoria d’empreses de tots dos sectors estan tancades. En segon, perquè fins i tot quan se’ls permeti obri, en dependre de forma important d’uns visitants que, per ara, trigaran a arribar, la seva xifra de negoci pot ser molt inferior a l’habitual. Per tant, tot fa pensar en demandes d’ERTOs massives en aquest àmbit.

Un exemple es troba a l’eix central. Així ho explica Sònia Yebra, presidenta de l’associació de comerciants que aplega els establiments de les avingudes Meritxell i Carlemany. “Dels que estan tancats, el 95% ho demanaran. I dels que ara poden obrir, també una part important perquè no necessitaran tota la plantilla”, avança trametent la sensació que li deixen les converses mantingudes antre els associats els darrers dies.

Fonts empresarials consultades posen en relleu que, en molts casos, les empreses es plantegen demanar la suspensió de contractes per a la gran majoria, si no tots, dels seus treballadors. Per dir-ho col·loquialment, tiraran llarg. I, a partir d’aquí, anar modulant i reincorporant empleats en funció de com evolucioni la situació. Així, es posa en relleu que, per moltes botigues, els primers dies tot just intentaran tirar amb la gent necessària per gestionar les vendes que estiguin fent per internet i, després, modularan la mesura en funció de com vagi avançant la reobertura d’activitats anunciada pel Govern.

Un aspecte que preocupa als empresaris és la burocràcia que pugui suposar la tramitació. Així ho apunta Yebra. “El més dificultós és que no tenim encara els formularis i, per tant, no tenim clar el tipus de documentació que s’haurà de presentar”, indica tot recordant que, encara que per les empreses afectades per l’ordre de tancament, les suspensions de contractes siguin automàtiques un cop es demanin, si es vol que aquesta ja afecti l’1 de maig s’hauran de presentar a tot tardar dijous. “Espero que dilluns tinguem accés als formularis i que tinguem prou dies per poder-los mirar, omplir i enviar”, ha comentat.

Yebra té clar que, fins i tot quan es pugui obrir “l’activitat serà molt baixa”. De fet, remarca, és el que ja està passant a països, com ara la Xina o Alemanya, que han permès la reobertura dels comerços un cop superat els pitjors moments de la pandèmia. I, a més, “a l’eix central depenem molt del turista i serà molt difícil. Fins que puguin venir passarà un temps que no sabem quin pot ser”.

Etiquetes

Comentaris

Trending