Les eleccions obren la porta a uns pactes amb tradició i denominació d'origen a la Seu

Són habituals, amb negociacions llargues, decisions salomòniques i amb el més votat que acostuma a quedar fora

Comentaris

-
-
Els resultats de les eleccions municipals a la Seu d'Urgell obren la porta a pactes de govern que s'hauran de tancar en diverses reunions. Els pactes són habituals a la població i sempre han perjudicat el candidat socialista guanyador. Va passar el 2003 i el 2007. Els acords han arribat fins i tot amb decisions salomòniques com va passar el 2007 quan Jordi Ausàs (ERC) i Albert Batalla (CiU) es van repartir el càrrec a parts iguals: Ausàs va ser alcalde, fins al 2009, i Albert Batalla va agafar el relleu pels dos anys següents, fins al 2011. S'acosten dies de negociacions, una altra cosa habitual a la Seu. En alguna ocasió s'han allargat tres setmanes i en altres, el nom de l'alcalde no s'ha tancat fins la nit abans. La data límit aquest cop és el 15 de juny.

Els diversos partits que han tingut representació a l'ajuntament de la Seu d'Urgell comencen les negociacions de cara als pactes i per nomenar alcalde. És un escenari on pot passar de tot i, el més important, que el guanyador Òscar Ordeig (Compromís x la Seu) no mani. Té sis regidors però Junts per la Seu (Jordi Fàbrega) i ERC (Francesc Viaplana) en sumen nou. Ja s'han picat l'ullet durant la campanya i ja en saben de pactes. El 2003 i el 2007 amb Junts per la Seu, convertida aleshores en CiU, i ERC van unir-se perquè el més votat, el candidat socialista no fos l'alcalde. D'aquesta manera es van tancar els 20 anys de Joan Ganyet (PSC) al front de l'alcaldia.

Ara i amb un ull posat en els precedents i l'altre en el futur, Ordeig ja s'ha afanyat a dir que l'alcalde ha de ser el de la llista més votada però, pel que pugui ser, ja ha anunciat que farà una ronda de converses i ha pronunciat una crida al diàleg per tirar endavant la ciutat. Al davant tindrà Jordi Fàbrega amb Junts per la Seu que es va quedar a tocar del sisè regidor. L'aliança natural amb ERC sembla evident però des de la formació republicana asseguren que consensuaran amb la militància l'estratègia a seguir.

L'aliança Junts i ERC sembla la més lògica però els republicans no ho posaran fàcil

Ara com ara sembla que hi ha més voluntat de Junts que d'ERC per pactar. Els republicans ho posaran difícil. Sense el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya i el suport als presos polítics no hi ha acord. ERC pot tibar la corda, i ben fort. L'aval dels resultats a ciutats molt importants, com ara Barcelona, i el fet de ser la primera força tant en vots com en regidors a Catalunya els fa tenir la paella pel mànec. Els seus quatre regidors són fonamentals però amb les condicions que posen sembla inviable un pacte amb els socialistes de Compromís.

L'altra alternativa és Compromís amb Junts però l'ombra de l'ara alcalde en funcions Albert Batalla pot ser determinant perquè és un home de pes i les seves idees són equidistants de les d'Ordeig, Queda la CUP amb dos regidors per completar el mapa de pactes que en el cas de la Seu pot ser agònic. En alguna ocasió s'han allargat tres setmanes i en altres, el nom de l'alcalde s'ha tancat hores abans de l'elecció. Són els pactes urgellencs. Amb denominació d'origen. La data límit, el 15 de juny.

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending