L’auditor i comptable de la FAF, també en el punt de mira 

Les defenses i alguns dels actors civils dubten del paper realitzat per Josep Delgado, que controlava la comptabilitat i l’auditoria de l’ens i alhora, almenys els darrers anys, cobrava nòmina

-
-
El responsable extern i suposadament independent de les auditories realitzades a la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Josep Delgado, està en el punt de mira de les defenses dels principals processats pel ‘cas Cautxú’ alhora que alguns dels clubs que també estan personats en la causa tampoc no entenen massa la tasca realitzada per qui és el màxim responsable del grup empresarial que també assumia la comptabilitat de l’ens federatiu. Malgrat els interrogants que planteja tot plegat, de moment Delgado no ha estat citat a declarar i la fiscalia tampoc no ho ha demanat.

Les fonts consultades han explicat que ja fa temps que els defensors dels principals implicats en el cas tenen dubtes sobre el treball fet per Delgado. I és que des de les seves empreses s’assumia la comptabilitat i l’auditoria però, a més a més, i com a mínim des del 2015 segons un informe policial, l’economista també rebia una nòmina de la mateixa FAF. I és que Delgado formaria part del comitè que avalua si els clubs poden participar en competicions europees i rebre les corresponents subvencions quan pertoca. 

En les darreres compareixences hagudes a la Batllia -sense anar més lluny en la de dimarts del secretari general de l’ens, Tomàs Gea, i la seva adjunta- algunes de les parts personades a la causa i presents en les declaracions ja van qüestionar, segons fonts judicials, el paper de l’auditor, alhora que s’ha demanat a la batlle instructora que impulsi d’una vegada l’anàlisi detallat de tots els comptes de la federació perquè es pugui veure si hi ha alguna alteració o no hi és.

En tot cas, afirmen les fonts, l’auditor extern hauria d’haver fet alguna advertència que mai no s’ha produït. És clar, però, que en empreses del grup que lidera Delgado com ara Gaudit hi estan assignades tant la comptabilitat com l’auditoria, i una no qüestionarà el que ha donat per bona l’altra i a l’inrevés, segons les fonts. Alhora, en una relació feta per la policia de les nòmines pagades per la FAF en un dels comptes corrents de què disposa hi apareix com a receptor el propi economista.

En concret, i del 2015 al 2018, Delgado hauria percebut 39.436 euros a raó de 6.615 euros el 2015; 11.316 euros el 2016; 11.220 euros el 2017 i 10.285 euros el 2018. Que estigués Josep Delgado assalariat qüestiona, almenys, segons les fonts, la independència que tot auditor hauria de tenir respecte d’aquelles firmes que audita. Cert és, però, que almenys l’auditoria referent al 2018 no la firma Delgado sinó una altra sòcia de l’empresa.

En relació amb l’economista encara sorgeix un altre dubte: auditor, comptable… assalariat almenys els darrers anys… i la Batllia imputa als processats un delicte de defraudació a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) en uns anys en què, precisament, Delgado, que hauria de tenir coneixement fil per randa de l’operativa de la FAF, presidia la parapública, del consell d’administració de la qual encara avui en forma part designat pel Govern d’Andorra. Una altra peça que no encaixa. L’‘establishment' trontolla.La polèmica dels documents lliurats a les defenses

Diversos advocats que exerceixen la defensa de diverses de les persones involucrades en la investigació judicial del ‘cas Cautxú’ han rebut documentació d’empleats de la FAF. Això ha derivat en una polèmica alimentada també per mals entesos i indegudes interpretacions. El que està clar és que mai, ningú, no hauria portat documentació a la presó. El que sí que està clar és que la secretària general en funcions de la institució hauria demanat permís a la junta directiva per lliurar la informació que les defenses, inclosa la de Tomàs Gea, necessitessin. No hi ha un acord explícit en cap reunió però sí que es va redactar un document genèric -que obra actualment en mans de la Batllia- pel qual la FAF autoritzava facilitar dita informació, sense que s’explicités quina. D’aquesta manera hauria estat com s’hauria tramès documentació als advocats que la van sol·licitar. Sempre a la seu de la pròpia federació i a través de qualssevol dels empleats que estaven autoritzats a fer-ho. 

Comentaris (7)

Trending