L’Associació de Futbolistes remarca que els clubs han de pagar íntegrament els sous als jugadors

L’agrupació recorda que les entitats també estan sotmeses a les disposicions de les lleis òmnibus i, per tant, han de pagar el 100% del salari i, si ho necessiten, poder demanar crèdits tous o fer ERTOs

-
-

L’Associació de Futbolistes Andorrans (AFA) ha advertit que els clubs estan obligats a satisfer íntegrament els salaris dels seus jugadors, tot i l’aturada de les competicions, tan la Lliga Multisegur com la Lliga Unitas, a conseqüència de l’esclat de la crisi del coronavirus. L’entitat, que representa el col·lectiu de jugadors, remarca que totes les entitats estan sotmeses al règim de pagament obligatori del sou establert a les dues lleis òmnibus i que, en tot cas, també es podria aplicar una suspensió temporal de contracte o una reducció de jornada quan el segon dels textos estigui en vigor.

L’AFA respon d’aquesta forma a l’avís fet per alguns futbolistes de les lligues del Principat i recollit al Periòdic d’Andorra que hi ha clubs que han optat unilateralment per suspendre els pagaments. Via xarxes socials ha compartit un document amb els “punts rellevants dels diferents textos legals d’aplicació en matèria laboral que actualment us poden afectar com a jugadors”. Així, es recorda que, via decret, s’han suspès totes les activitats esportives, entre elles els partits de totes dues categories, però que a la vegada s’ha creat un programa extraordinari d’avals per empreses i negocis que té la voluntat de “donar suport al teixit econòmic del país i de garantir els llocs de treball”, especialment pel que fa a les “nòmines dels treballadors”. És a dir, dona a entendre que si un club no té diners per pagar aquestes fitxes, pot demanar un crèdit tou.

Hi ha jugadors que han denunciat als mitjans que alguns clubs han suspès el pagament de les fitxes

També remarquen que la primera Llei òmnibus -i de fet, també la segona- vol “garantir la continuïtat dels contractes de treball i salvaguardar la situació del col·lectiu de treballadors”. De fet, recorda que s’ha prohibit la suspensió dels contractes i que “totes les persones assalariades” han de continuar cobrant íntegrament el seu salari.

I, en aquest col·lectiu, també hi entren els jugadors de futbol, ja que la llei de relacions laborals també els inclou “amb caràcter no imperatiu i subsidiari, en allò que no estigui expressament pactat”. Per tant, “a data d’avui, si el contracte que et vincula al teu club no preveu de forma expressa la possibilitat de retallar-te el seu, el teu club t’ha de satisfer íntegrament el teu salari mensual amb normalitat”.

En l’escrit també es recorda que la segona Llei òmnibus ha creat el mecanisme de la suspensió temporal dels contractes de treball i de la reducció de jornada laboral. Aquesta disposició, indica l’AFA, “és aplicable a les persones assalariades i assimilades”. Per tant, també seria factible que un club de la lliga andorrana s’acollís a un ERTO. Això sí, a partir de l’1 de maig.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending