L’assessor del Govern el coronavirus destaca el control més “precoç” i més “intensiu” que ha fet Andorra

Oriol Mitjà explica que que el test pels anticossos té un cost de quatre euros i que es tracta d’una punxada per treure una gota de sang com en el cas de la detecció del sucre

-
-
L’epidemiòleg català Oriol Mitjà, que és un dels assessors del Govern en l’abordatge del coronavirus, destaca que “el sistema de salut públic” andorrà ha estat “més intensiu” i alhora més “precoç” que altres territoris, com ara Catalunya, en l’establiment de mesures de confinament, fet que ha donat a entendre que pot ajudar a fer remetre la malaltia una mica abans.

Mitjà, que ha estat entrevistat en el programa ‘FAQS’ de Televisió de Catalunya, ha exposat el document sobre el desconfinament que, entre altres, ha elaborat amb el biòleg i informàtic andorrà Joel López, i que ha compartit tant amb altres companys científics i, també, amb autoritats sanitàries, especialment amb les catalanes. De fet, ha reconegut amb una rialla, des del ministeri de Sanitat espanyol no li ha donat cap resposta.

El viròleg ha explicat que se’l va contactar des del Govern i va començar a col·laborar amb l’executiu del Principat en una fase molt inicial de l’expansió del virus, molt abans que s’arribés al pic. En certa manera ha deixat a entendre que el fet que s’aturés l’activitat social i econòmica amb força celeritat ha estat important. Oriol Mitjà, que ha deixat clar que en global no es passarà del confinament al desconfinament total sinó que hi haurà d’haver fases intermèdies, ha deixat clar que a Andorra no es fan ni proves d’antigen -que són els els testos ràpids de detecció de la malaltia- ni testos de serologia o anticossos. 

El viròleg catàleg és favorable a aixecar el desconfinament de manera parcial abans de fer la prova d’anticossos; al Principat es preveu al revés

Aquests darrers, però, són els que es preveu dur a terme al Principat. I permetran descobrir les persones que ja hagin passat la malaltia. És a dir, les persones immunitzades, ja que al cap de set dies d’haver passat el coronavirus es generen anticossos. Mitjà considera que per l’experiència que hi ha en altres coronavirus, la immunització al Covid-19 durarà un mínim de dotze mesos. I que si mai algú torna a passar la malaltia, mai no l’afectarà de manera tan greu com al primer cop, reduint-se, es pensa, el nivell de mortalitat i letalitat.

Oriol Mitjà ha explicat que la prova d’anticossos, com la d’antigen, té un cost de quatre euros i que consta d’una punxada al dit, per treure una gota de sang, a mode i semblança de la mateixa prova que es fa per a la detecció del sucre, dels que són diabètics. El test d’anticossos, però, no serveix per detectar els malalts greus. El viròleg que assessora el Govern, al contrari del que preveu l’executiu del Principat, és partidari d’intentar aconseguir detectar primer els malalts abans de mirar qui ha passat el virus o no. Per tant, és favorable a aixecar el desconfinament de manera parcial abans de fer la prova d’anticossos. Al Principat es preveu al revés. No s’aixecaran les mesures restrictives fins que no s’hagin fet els tests d’immunitat.

El seu pla

El seu pla passa per desfer a la inversa del que s’ha fet l’aixecament de les mesures de confinament. És a dir, que a poc a poc, primer torni la gent a treballar, encara que sigui en formats innovadors, com per exemple treballant dies intercalats per tal que no hagi de coincidir tota la plantilla d’una empresa. Mitjà és partidari de controlar les persones a través dels dispositius mòbils perquè a partir d’un important treball de ‘big data’ quan algú doni positiu de la malaltia amb el confinament ja alçat es puguin aïllar automàticament aquelles persones amb les quals hagi estat en contacte i s’eviti una repuntada del brot víric.

Per l’epidemiòleg, els padrins haurien de ser els darrers de sortir del confinament i les activitats d’alt contacte social com l’escola o els partits de futbol ha de ser l’últim en recuperar-se 

Mitjà sí que ha deixat clar, sense posar-hi data, que els últims en poder abandonar el confinament han de ser els padrins, per ser les persones més fràgils, i l’últim que s’ha de recuperar són les activitats socials de més de cent persones. Ni partits de futbol, ni cinema, ni teatre… ni tampoc retornar a les escoles, tot i que ha admès que sí que s’han de buscar sistemes que permeti els infants sortir de casa perquè “sinó ens tornarem tots bojos”.

Oriol Mitjà també ha parlat de l’assaig clínic que s’està fent sobre els contactes de malalts, de subministrar-los un tractament preventiu d’hidroxicloroquina per comprovar el seu comportament i si davalla el percentatge de persones que finalment acaben desenvolupant la malaltia. S’haurien ja vist, s’haurien testat per aquest mètode a Catalunya, unes 1.200 persones. Aquest mateix mètode també s’estaria aplicant a Andorra malgrat que el viròleg català no s’hi ha referit.

L’epidemiòleg ha explicat que de virus que han passat dels animals als homes les darreres dècades n’hi ha hagut una dotzena, ha reconegut que un brot com el del Covid-19 potser feia un centenar d’anys que no es veia, però que s’ha d’estar preparat i s’ha de treballar amb equips de viròlegs per trobar-se remeis. Sobre el Covid-19 ha dit que compleix els dos requisits que més temen els experts: és molt transmissible i molt agressiu.

Comentaris (13)

Trending