L'AREB última els serrells d'una de les darreres migracions de clients de BPA cap a VallBanc

Comentaris

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) està treballant en la que podria ser una de les darreres migracions de comptes de Banca Privada d’Andorra (BPA) cap a VallBanc. L’ens estatal porta l’operació amb total discreció, però el traspàs podria coincidir amb el desbloqueig de la renda variable que encara resta dipositada -i ‘congelada’- a Credit Suisse. Aquest divendres es compleix el termini que havia donat el regulador suís d’un mes per tal que a partir de llavors l’entitat bancària helvètica transferís els títols que estaven dipositats a nom de BPA a un compte que s’obriria a Vall Banc també a nom del banc andorrà intervingut.

Malgrat que semblava que seria entre avui o a tot estirar dilluns que la renda variable ja seria operativa, les diferents fonts consultades han assegurat que això no serà així. I que, pendents encara que no s’hagi activat cap acció jurídica per intentar frenar la transferència -l’Altaveu no té coneixement de cap acció legal en aquest sentit però no es pot confirmar en cap cas del tot-, el millor escenari possible marca que serà a mitjan del mes que ve que podria començar a ser operativa la renda variable. I aquest calendari hauria de coincidir, més o menys, amb un nou traspàs de clients de BPA cap a VallBanc. L’AREB treballa amb la màxima discreció i prudència. Però els darrers moviments que hauria dut a terme indiquen que l’ens estaria ultimant els darrers serrells abans de fer la migració, que es podria dur a terme en deu o quinze dies (el traspàs tècnica es podria fer el proper cap de setmana).

Les fonts consultades han assegurat que aquest serà un dels últims passis de clients i comptes des del banc intervingut al seu ‘forçat’ hereu. Qui no aconsegueixi migrar en aquesta tongada, segons algunes fonts, encara podria tenir alguna altra oportunitat, però cada cop és més difícil. Qui no aconsegueixi ‘saltar’ d’un banc a l’altre patirà, després de mesos i mesos de bloqueig total en els casos dels dipositants atrapats a BPA, notables inconvenients i pèrdues. Més enllà que la propera migració sigui l’última o una de les últimes, el següent pas ferm i destacat hauria de ser decretar la liquidació de les ‘restes’ que quedin de l’antiga Banca Privada. I aquí és quan entren en clara contradicció els interessos dels clients encallats a BPA que tenen inversions fetes en renda variable i els de VallBanc que estan en la mateixa situació.

Per aquests últims, és d’allò més grat que d’una vegada per sempre es desbloquegin els títols dipositats a Credit Suisse. Una vegada això passi no hi hauria d’haver problemes perquè puguin recuperar les seves accions, els seus valors, i els liquidin si així ho creuen convenient i en recuperin els diners que hi tenen invertits. En canvi, en el cas dels clients que resten a BPA, en el moment que els títols ara Suïssa es repatriïn cap a Andorra seran liquidats automàticament i el producte resultants passaran a estar dins del balanç del banc -mentre es mantinguin a Credit Suisse en títols o valors es mantenen en un suposat, en un teòric fora de balanç-.

Però quan el producte resultant de la venda d’aquells títols o valors de renda variable de clients travats a BPA s’integri a la massa global del banc, automàticament corren un altíssim risc de sofrir importants quitances degut al procés de liquidació al qual molt probablement se sotmetrà el que resti de BPA una vegada es dugui a terme la que es pensa que serà darrera migració cap a VallBanc.

Contradiccions

La majoria de fonts consultades han donat per fet que a mitjan maig serà operativa la renda variable. Però altres consultats han mostrat les seves reserves vist que la resolució del regulador suís (FINMA) presenta algunes contradiccions en el seu posicionament. El text que va servir de base a l’AREB per dir que havia aconseguit solucionar la situació de bloqueig que patia la renda variable el que feia era reconèixer la resolució del mes d’abril de l’any passat. Per aquella resolució, i entre altres coses, es validava el procés de resolució de BPA (que és diferent a una fallida i posterior liquidació que encara no s’ha decretat en cap cas) i es reconeixia l’AREB com a titular de BPA i també de VallBanc abans de fer-se la venda del banc pont al fons voltor americà JC Flowers.

En altres referències fetes pel FINMA es ve a dir que BPA ja està en fallida, que està immersa en un procés de liquidació i com que l’AREB és un dels seus creditors podria arribar a rebre els títols dipositats en jurisdicció bancària suïssa en compensació d’aquell crèdit. Però com s’ha dit, ni BPA no està formalment en fallida, ni se n’ha activat la seva liquidació ni, encara menys, l’AREB és un creditor. Ben al contrari, des de la nacionalització del banc l’ens estatal n’és el titular, el propietari. Per tant, tals contradiccions deixen en l’aire molts dubtes. I no tot és tan clar com fa un mes va pregonar l’AREB.

Comentaris

Trending