L'AREB s'escuda en una "relació tensa" amb el regulador suís per justificar el retard en la renda variable de BPA

Comentaris

L\'AREB s\'escuda en una \"relació tensa\" amb el regulador suís per justificar el retard en la renda variable de BPA
L\'AREB s\'escuda en una \"relació tensa\" amb el regulador suís per justificar el retard en la renda variable de BPA

El president del consell d’administració de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, s’ha escudat en el fet que les relacions amb el regulador suís (Finma) i Credit Suisse van ser des del primer moment tenses per justificar la complexa negociació per desbloquejar la renda variable de Banca Privada d’Andorra (BPA). L’AREB preveu que, si no sorgeixen més inconvenients, els actius custodiats per l’entitat helvètica puguin ser repatriats i operatius a partir del dia 28 d’aquest mes. El bloqueig de la renda variable hauria, segons Hinojosa, impedit la venda de BPA Panamà i condicionaria, ara mateix, el segon pagament que JC Flowers hauria de fer per la compra de Vall Banc.

Hinojosa ha comparegut aquest dimecres davant la denominada ‘comissió BPA’ per explicar, formalment, la situació dels clients de Vall Banc. La compareixença del president de l’AREB, però, s’ha versat, especialment, en l’explicació de les gestions fetes per desbloquejar la renda variable que BPA tenia dipositada en un compte òmnibus de Credit Suisse. Hinojosa no ha negat discrepàncies en la negociació i, segons fonts properes a la comissió, hauria reconegut que l’AREB va adoptar inicialment una estratègia negociadora que no va funcionar. 

El màxim responsable de l’AREB ara que César Goyache ja ha desaparegut del mapa no ha deixat clar si la negociació per recuperar els actius custodiats a Suïssa es va fer amb la diligència deguda o no. El que sí que ha afirmat és que des del país helvètic es va exigir una solució global per al trasllat de la renda variable. Que en cap cas es volien traspassar els actius per fases i deixant posicions obertes. Finalment, la millor sortida possible trobada hauria estat l’obertura d’un compte custodi a Vall Banc on es traslladarà la renda variable. Aquesta operació, però, no ha estat senzilla. Finalment, i si no hi ha cap acció legal que ho aturi, a partir del 28 d’abril la renda variable quedaria descongelada.

BPA Panamà

Justament, i segons Hinojosa, el fet que la renda variable estigués bloquejada va impedir que acabés amb èxit l’intent de vendre BPA Panamà. El president de l’AREB s’ha mostrat molt incisiu i tens a l’hora de negar que l’ens que lidera hagués actuat amb deixadesa, tal i com els mateixos supervisors financers panamenys van ressaltar. Hinojosa ha vingut a dir que era una ‘cosa’ dels mitjans de comunicació, i ha explicat que diverses entitats panamenyes es van interessar per la compra de BPA Panamà però, al final, només una va fer una oferta. I era inicialment de set milions de dòlars.

Una vegada l’ofertant va tenir accés a tota la documentació i els detalls de l’entitat en venda, la proposta inicial es va rebaixar fins a 1,5 milions de dòlars. A partir d’aquí es va obrir una negociació que va fer que l’interessat en adquirir BPA Panamà elevés un altre cop la seva oferta fins a cinc milions de dòlars, però condicionat al fet que la renda variable estigués alliberada abans del passat 31 de desembre. Davant d’això, l’AREB hauria fet silenci i, finalment, el supervisor financer panameny va activar la liquidació. Hinojosa ha afirmat que si el procés es mantingués obert encara avui ja seria possible acceptar aquella proposta. Però avui ja és tard.

Hinojosa també ha exposat els diversos paràmetres i pagaments que condicionen la compra de Vall Banc per part de JC Flowers. El president de l’AREB no ha anat més enllà del que l’Altaveu ja va publicar el juny passat. El màxim màxim que arribaria a desemborsar el fons voltor americà serien 29 milions d’euros fragmentats en tres pagaments. Un primer, que seria l’únic que es va fer, de set milions. Un segon, fins a un màxim de set milions més, en funció dels beneficis que eventualment tingui el banc. I un tercer, fins a un màxim de quinze milions, en funció de la venda de la totalitat de les accions del banc.

Per ara encara no s’ha fixat si cal dur a terme un abonament en funció dels guanys que Vall Banc hagi pogut assolir durant el 2016. S’aportaria, segons han afirmat les fonts que hauria dit Hinojosa, un 50% dels dividends possibles. Però aquests encara no s’han determinat ni estan fixats atès que s’ha de veure la repercussió que sobre els resultats de Vall Banc pugui tenir la renda variable i el seu desbloqueig.

Comentaris

Trending